Foto: Houston Defender

Društvene mreže povezale su ljude širom sveta. Možemo biti u kontatku s kim kod poželimo i kad god poželimo- vremenske prepreke su nestale. 

Koliko pozitivnih, toliko je i negativnih strana ta povezanost donela. Naime, stvorila se zavisnost od društvenih mreža koja itekako utiče na psihičko stanje ljudi.

1. Smanjuju samopouzdanje

Svako od nas ima neke nesigurnosti koje drži za sebe ili ih javno predstavlja, a društvene mreže su savršeno mesto na kojima te nesigurnosti još i produbljujemo. Upoređivanje s drugima, gledanje tuđih savršenih slika i praćenje tuđih ljubavnih života. Ali, zapamtite, nije sve onako kako se predstavlja i kako izgleda.

2. Utiču na san

Dovoljna količina sna je od zdravstvene važnosti, ali većina nas pre spavanja krene da lista društvene mreže koje nam na taj način otežavaju san. Pokušajte ne gledati u mobilni 40 minuta pre odlaska na spavanje pa zaključite postoji li razlika u kvalitetu sna i odmoru.

3. Uništavaju uspomene

Iako pomoću njih možemo tačno znati što smo radili onog utorka u junu 2014. godine, danas većinom svi pokušavaju da uhvate pravu sliku iz najboljeg ugla, snimiti što više kadrova koncerta ili objaviti svaki sekund putovanja. Na taj način ne uživamo u trenutku, a taj osećaj se pamti i ceni.

4. Nestaje komunikacija licem u lice

Rezultat je sve manje komunikacije uživo koja se prebacila na smart telefone. Videopozivi su zamenili sastanke uživo, a ljudi su izgubili naviku komunikacije licem u lice.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments