Foto: Right as Rain by UW Medicine

Osobe koje su previše nesigurne u svoje sposobnosti stvaraju određene komplekse, negativne obrasce mišljenja o ličnim kompetencijama. 

Najčešće nastaju još u detinjstvu i uče kroz životna iskustva (direktnim iskustvom, opažanjem, putem medija).

Osobe koje imaju komplekse su nesigurne u sebe, izbegavaju izazove i mogućnosti i kontakt očima. Često doživljavaju emocije tuge, frustracije i ljutnje, a i fizički se neretko loše osećaju (umorne su, osećaju manjak energije).

Osobe kojima je dugotrajno nisko samopoštovanje uzrokovalo komplekse zbog izgleda često odlaze u krajnosti- ili je ta briga minimalna ili je u pitanju perfekcionističko doterivanje. Na taj način osobe pokušavaju da prikriju nedostatke koji nisu povezani sa izgledom nego s problemima unutar pojedinca s kojima se ne može suočiti.

U današnje doba su kompleksi zbog izgleda sve češći, a čini se da se mogu razviti u bilo kojoj životnoj dobi u kojoj osoba još uvek nije uspostavila stabilnu sliku o sebi i samopoštovanje. Ove komplekse češće razvijaju žene, a čini se da danas tome doprinose fotografije savršenih žena na društvenim mrežama zbog kojih žene postavljaju određene kriterijume o ličnom izgledu kojima narušavaju fizičko i psihičko zdravlje.

Mogu biti posledice brojnih problema. Anksiozne osobe mogu zbog brige i napetosti da ograniče lične uspehei tako pogoršaju probleme koje imaju. Dugotrajni problemi u međuljudskim odnosima, hronične bolesti i brojni stresori mogu razviti faktore ranjivosti kod osoba i tako uzrokovati spektar poteškoća (negativna verovanja, nerealne slike o sebi, depresivna stanja).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments