Foto: Mama Natural

Plakanje- to je bebina prva komunikacija od momenta kada se rode. To je efikasan način da vam kažu da im nešto fali, šta misle ili osećaju.

Kako počinje razgovor beba?

Vaša beba upija ogromnu količinu informacija o rečima i razgovoru od rođenja. Samo slušanje i gledanje pomaže bebi da razume osnove komunikacije. Na prmer, vaša beba koristi kontakt očima kako bi komunicirala sa vama. Ili se zagleda u vaša usta ili lice. Takođe, pažljivo sluša svaku reč ili zvuk.

Foto: WebMD/ alfimimnill

Kako beba raste, sve više će ispuštati različite zvukove. Počeće sve više da maše nogama i rukama, što je takođe jedan od vidova komunikacije sa vama i privlačenje pažnje na sebe. Vaša beba polako shvata ideju razgovora i pokušaće na sve načine da vam prenese zanimljivosti.

Boja glasa, stav, pogled, sve ovo i još mnogo toga, igra ulogu u komunikaciji sa bebom i starijom decom, kao i sa odraslima. Kada guguču i ispuštaju nove zvuke nikako ih ne treba prekidati, već ih puštati da završe započeto. To slušanje podstiče dete da proizvodi nove zvukove i prenosi mu poruku da ga primećujemo i uvažavamo, koliko god nam se to činilo smešno u tom trenutku.

Foto: NCT/ Getty Images/iStockphoto

Dok dete ne progovori, roditelji treba da budu usmereni na neverbalnu komunikaciju, kao što je kontakt očima, dodir, smeh. Mališane treba podsticati imitacijom i odgovarati na takva ponašanja. Koristiti pokrete i reči koje dete može lako da imitira, mahati rukama, aplaudirati, otvaranje i zatvaranje dlanove. Kroz igru i jednostavne reči lako ćete komunicirati sa njima.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments