Kako lakše odgajati jedince

       

Jedinci su vrlo poslušni mališani koje žele da ugode autoritetu. Možda su potpuno vaša kopija.

Međutim, roditelji treba da  shvate da “jedino dete treba slobodno vreme i prostor da radi šta želi”, pišu Klif Ajsakson i Kris Radiš u knjizi “The Birth Order Effect”. Mama možda treba da shvati da njena šestogodišnja devojčica neće osvojiti olimpijsko zlato u gimnastici, a neki drugi tata da mu sin neće biti lekar.

Vaše jedino dete je vaše jedino dete, ne vaša druga šansa da se popravi ono što vi niste uspeli, pazite da ne gurate svoje jedino dete preko granica. Umesto toga pustite ga da istražuje svoje interese bez uplitanja.

“Jedinci imaju tendenciju da budu kritični, pa čak i više usredsređeni na sebe”, piše dr Leman. Što znači da neka deca imaju problema kada treba deliti, pregovarati i biti taktičan. Kao roditelj, treba dete učiti da vežba i kontrolu i disciplinu, pokazati mu da mu se ne dopušta neprimereno ponašanje.

Sama deca često imaju potrebu da budu perfekcionisti, pa ako pokušate da “poboljšatw” svaku sitnicu koju čine, kao što je pospremanje radnog stola ili čišćenje fioka samo ćete pojačati njegove perfekcionističke navike. “Nemojte biti ‘popravljač’ svega što kaže ili radi vaše prvorođeno ili jedino dete”, piše dr Kevin Leman.

Ne smete dozvoliti da dete negativno govori o sebi, npr: “Znao sam da će se ovo desiti meni. Uvek mi se to događa!”. Pomozite mu da sagleda celu situaciju. Ako je možda zaboravio stihove pesmice jer je bio na dodatnim aktivnostima, neka vidi da je to u redu. Naučite ga da uživa u sporednoj ulozi u školskoj predstavi, umesto da se oseća loše jer nije dobio glavnu.

Budući da imate jedinu kćerku ili sina, verovatno ćete dobar deo svog budnog vremena posvetiti njegovim/njenim potrebama. Iako bi se to moglo pretvoriti da pomažete djtetu da brzo završi zadatak, to isto znači da ćete naučiti dete da se nikad samo ne nosi s problemima. Dobro je biti blizak s detetom i ponašati se kao njegov učitelj, ali je i vrlo važno izložiti ga nesigurnosti kako bi moglo samo da nauči da rešava probleme i savlada veštine. Na duge staze, činiće greške i popravljati situaciju bez vaše pomoći.

“Budući da nemaju braću i sestre, jedinci mogu postati postati usamljeni”, upozoravaju Ajsakson i Radiš, a kako se ne bi osećali tako često imaju imaginarne prijatelje ili veze s neživim (plišana igračka). Potrebna su im deca njihovog uzrasta bez obzira koliko im pažnje posvećujete. Potrudite se da vaše dete ima oko sebe decu s kojima će se igrati.

Prema Lemanu, jedino dete može biti jako logično i sklono razmišljanju, pa može postati previše ozbiljno, bez previše humora. Naravno, kako ne postoji “pravi način” da nekoga naučite humoru, budite dobar uzor. Neka u vašoj porodici bude što više smeha i pozitivne energije.

Vrlo je važno da to vaše jedino dete zna i da se toga seti. Jedino želi da ugodi roditeljima, pa može biti teško za mamu i tatu da odbiju zahteve i želje. Neka vaše dete bude selektivno kada se radi o aktivnostima i zadacima kod kuće. Jedino dete nikako ne želi da razočara roditelje. Zato je važno da mu možete reći “ne”.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments