Kako morske alge utiču na naš organizam?

       
Foto: Healthline

Morska trava se najviše konzumira u zemljama Azije, posebno u Japanu, Kini i Koreji. Njena boja varira od zelene do tamno braon.

Morske alge sadrže koncentrovani jod i aminokiselinu zvanu tirozin. Štitna žlezda zahteva oba kako bi normalno funkcionisala.

Takođe, puna je cinka, magnezijuma, natrijuma, kalijuma, a u malim dozama mogu se naći i vitamini A, C, E i K.

Foto: Getty Images/ New Scientist

Protein prisutan u nekim morskim algama, poput spiruline i hrerele, sadrži sve esencijalne aminokiseline. Sadrži i antioksidanse, a može pomoći pri zaštiti ćelija od oštećenja.

One sadrže šećer i vlakna, a oba se mogu koristiti kao izvor hrane za bakterije u vašim crevima. Ova vlakna povećavaju porast dobrih bakterija i hrane creva.

Jedno istraživanje na životinjama je pokazalo je da su pacovi koji su konzumirali fukoksantin izgubili na težini, dok pacovi koji su konzumirali kontrolnu dijetu nisu. Rezultati su pokazali da upravo fukoksantin pomaže u smanjenju masti u telu i redukuje težinu. Alge su pune ovog jedinjenja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments