Kako očistiti organizam nakon praznika: Jetru iscelite sokom od cvekle

       

Kad previše jedete i pijete, jetra ne stiže da razgradi sve što unesete, a to je uništava.

Detoks jetre korisno je uraditi četiri puta godišnje i pridržavati ga se 7-14 dana, nakon čega se polako uvodi ostala hrana. Najbolje je jesti belu ribu i piletinu, kao i ćuretinu jer su to lake namirnice, kao i puno povrća. Uz jelovnik za detoks možete svakodnevno piti po decilitar soka od cvekle pet dana. Osim što čisti jetru, on vraća i energiju.

U dnevnom meniju treba umereno jesti meso, mleko i sveži sir i smanjiti unos krompira, testa, pirinča. Trebalo bi povećati i unos svežeg voća i povrća, redovno jesti ribu i koristiti masnoće koje su gotovo sve sadržane u obliku maslinovog ulja.

U ishranu je dobro uključiti lanene i čia semenke, koje su dobar izvor omega-3 masnoća, i povećati unos prehrambenih vlakana (integralne žitarice, povrće, semenke), ali i izbegavati i ograničiti unos dodanih šećera, kao i slađenje fruktozom.

Takođe, izbegavajte alkohol i umereno unosite kofein. Radije zamenite popodnevnu kafu biljnim čajevima, a hranu začinite raznovrsnim prirodnim začinima kao što su peršun, ruzmarin, majčina dušica, menta, kurkuma, đumbir.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments