Foto: PikMyKid

Prva školska nedelja je za nama, da li ste videli neke promene u ponašanju svog deteta?

Osim psihičkih simptoma pri pomisli ili odlasku u školu, mogu se javiti i fizički simptomi (mučnina, glavobolja). Uzroci su mnogobrojni, a mnogi roditelji još uvek nedovoljno shvataju koliko je važno o ovoj temi da razgovaraju s decom, jer strah od škole može dovesti do anksioznosti i depresije.

Takva deca školu doživljavaju kao pretnju, strah, brigu, kaznu i stres.

Svesna su da u situaciji suočavanja sa školom mogu pobeći ili se boriti, ali to u njima izaziva brojne simptome koji mogu ostaviti posledice. Nešto bolje se osećaju u školi petkom, ali tokom nedelje mogu imati značajnih problema s posledicama straha i zbog škole.

Ne postoji konkretan uzrok straha od škole, ali stručnjaci sugerišu da određene situacije ipak mogu podstaći ovaj problem. Deca koja neko vreme nisu išla u školu zbog bolesti ili nekog drugog razloga, mogu s vremenom razviti strah od povratka u nju. To je povezano s brigom oko nadoknađivanja propuštenog i suočavanja s velikom količinom zahtevnih zadataka. Tu je i fizičko ili psihičko zlostavljanje koje dete doživljava u školi, a koje je poslednjih godina u porastu u našoj zemlji.

Takođe, sve češći uzrok leži u previsokim zahtevima i očekivanjima roditelja koji naglašavaju važnost proseka i visokih ocena. Psihijatri upozoravaju roditelje da prestanu sa forsiranjem dece, jer ne samo da podstiču strah od škole, već podstiču perfekcionizam, strah od neuspeha, pa čak i depresiju.

KAKO POMOĆI DETETU?

Pokušajte ih redovno ohrabrivati u vezi sa školom i ukazivati na njihovu vrednost koja ne zavisi od ocena. Podstičite ih da odlaze na druženja i aktivnosti van nastave sa drugarima iz škole, kako bi razvili prijateljstva i osigurali socijalnu podršku u školi.

Bilo bi dobro da redovno odlazite na roditeljske sastanke i razgovarate s učiteljima i profesorima ako sumnjate na određene probleme sa strahom od škole kod deteta. Ponekad učitelji mogu jasnije da shvate moguće uzroke ovog problema, jer mnogo vremena provedu s detetom.

Uzmite u obzir i pomoć ostalih službi u školi koje vam mogu pomoći. Školski psiholog ili pedagog mogu biti od velike pomoći detetu ukoliko ono odbija da razgovara o svom strahu s roditeljima. To se odnosi posebno na tinejdžere, kojima je ponekad lakše da kažu svoje osećaje i probleme ljudima s kojima direktno nisu povezani.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments