Foto: Fox News

Respiratorne kapljice lako se mogu naći na odeći, jer je koristimo svakog dana. Kad se kapljice osuše, virus se ne inaktivira, ali koliko dugo može preživeti zavisi od vrste tkanine.

Neki istraživači veruju da materijali koji više upijaju, poput pamuka, zahvataju virusne čestice, isušuju ih i razdvajaju.

Poliester i materijali slični spandeksu mogu duže zadržati klice. Helanke, sportsku odeću, veš i haljine na bazi poliestera treba prati češće i pažljivije.

Foto: Washpro

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dao je uputstva koja glase:

  1. Ako je moguće, odevne predmete treba oprati na najvišoj mogućoj temperaturom vode i osušiti ih u potpunosti, barem 45 minuta u sušilici (ako je imate) da biste bili sigurni da su sve kapljice osušile.
  2. Proverite etikete na odeći. Ako stoji da nije preporučljivo prati u vrućoj vodi, onda i postupite tako. Ako oštetite svoju omiljenu odeću ili slično, to vam samo može dodatno izazvati veći stres.
  3. Stručnjaci preporučuju deterdžente koji sadrže materije za izbeljivanje, jer oni stvaraju nepovoljno okruženje za viruse. Za šareno rublje koristite izbeljivač koji čuva boje.

 

Foto: Eng News 24h

4.Ne istresajte prljav veš. To smanjuje širenje virusa kroz vazduh.

5. Odeću obolelog treba prati odvojeno od zdravih i ne samo u kontekstu epidemije koronavirusom. Nosite rukavice dok sortirate odeću bolesnog.

6. Ruke operite čim ste veš stavili u mašinu ili skinuli rukavice.

7.Nakon sušenja, bilo bi dobro ispeglati sav veš.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments