Kako pripremiti dete za polazak u vrtić nakon pandemije?

       
Foto: The Exponent

Nakon skoro dva meseca izostanka iz vrtića, odvajanje od roditelja čak i na nekoliko sati dnevno može kod deteta da izazove stres i anksioznost. Deca svoje roditelje smatraju “sigurnim” mestom koje ih štiti od svih nepoznatih situacija s kojima se susreću. Kako biste umanjili njihov stres i pripremili ga na ponovni odlazak u vrtić, evo nekoliko saveta kako lakše prebroditi ovo razdoblje.

Život u izolaciji diktirao je drugačiji način života porodice, a dete je imalo malo drugačija pravila i ritam. Odlazak u vrtić znači i promenu dosadašnjih navika, zbog čega je poželjno da nekoliko dana pre povratka počnete da menjate navike, poput spavanja i doručka.

Takođe, u vaše svakodnevne razgovore uključite temu vrtića. Razveselite dete informacijom da će uskoro moći da vidi najbolje drugare.

Deca imaju onu jedno ćebence ili igračku za koju se vežu i ne ispuštaju do određenog uzrasta. Reč je o urođenom mehanizmu kod deteta koji omogućava da se vežu za neke predmete koji deluju umirujuće na njih kad odrasli nisu u njihovoj blizini. Ako dete već ima prelazni objekt, onda ga nemojte zaboraviti prvi dan vrtića.

Foto: Mom.com

Svako dete ima vaspitačicu koja mu posebno priraste srcu. I sami ste svakodnevno slušali o raznim dogodovštinama, pesmicama i igrama, pa je razgovor o povratku u vrtić idealno vreme da ih se prisetite. Osim što ćeš ga razveseliti, biće i motivisan. Mnogi vrtići ovih nedelja bili su i virtuelno prisutni. Pokažite detetu slike ili snimke koji su vaspitačice ili drugari slali.

Kako biste dete dodatno razveselili i umanjili stres, izaberite njihovu najdražu odeću, poput omiljene majice ili pantalona.

Naravno, ovo i roditeljima može predstavljati stres, ali već ste ga jednom prošli, pa bi ovog puta trebalo da bude malo lakše. Ako su se neke stvari kod deteta za ovih nekoliko nedelja promenile, slobodno naznačite vaspitačicama.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments