Foto: The Local Denmark

Mnoga istraživanja su pokazala za smo srećniji kada smo zahvalni za dobre stvari u životu i kada ne krivimo druge za one loše. Dokazano je i da ljudi koji se svađaju manje žive duže. Učestalost svađa i prebacivanje krivice uglavnom zavisi od toga kako interpretiramo stvari koje se događaju oko nas. 

Danci spadaju među najsrećnije ljude na svetu, a u svom rečniku imaju reči koje opisuju njihove koncepte sreće. Jedna od takvih je reč “pyt“, koju je teško prevesti, a radi se o kulturalnom konceptu u kojem se zdravim i pozitivnim mislima bori protiv stresa. Ovaj koncept primenjiv je na sve druge narode i može nam pomoći da se malo približimo Dancima po pitanju sreće.

Mogli bismo je najbliže odrediti kao “Takve stvari se svima događaju”, “Zaboravi na to”. Kada se Dancima razbije čaša u kuhinji jednostavno odmahnu rukom i kažu “pyt”.

Poenta ovog koncepta je prihvatanje i resetovanje. Koristi se kako bi podsetila Dance da naprave korak nazad i usmere svoj fokus na nešto drugo, umesto da burno reaguju.

Pyt spašava Dance od takvih situacija, jer tom malom rečju donose odluku da se neće stresirati oko tuđeg ponašanja, ali i da druge osobe nisu krive što se oni tako osećaju. Time su pošteđeni velikog dela stresa.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments