Foto: YouTube

Koliko god izgledalo “uvrnuto” iz našeg ugla, u Skandinaviji je normalan sledeći prizor. Dok sneg pada, mama se će lagano došetati do kafića s kolicima u kojima je beba, a zatim će ući sama u kafić gde će uživati u kafi. Parkiraće kolica tačno ispred stakla kafića gde će biti smeštena i druga kolica s decom. Potpuno neobično za nas, ali potpuno uobičajeno u Skandinaviji. 

Deca idu u jaslice i vrtić- U Švedskoj roditelji decu najčešće ostavljaju u jaslicama od godinu dana starosti. Većinom oba roditelja rad, pa im je to potrebno. Roditelji mogu iskoristiti 480 dana plaćenog odsustva u 12 godina. I druge nordijske zemlje pružaju roditeljima sličnu podršku.

Pol deteta nije bitan- Stanovnici severne Evrope uopšte se ne obaziru na polove, a prema devojčicama i dečacima ponašaju se isto. Čak imaju neutralne vrtiće u odnosu na pol, u kojima se vaspitači obraćaju deci više izrazima deca, ljudi i prijatelji, nego dečaci i devojčice. U švedskom obrazovnom sistemu 1998. godine donesen je zakon u kojem se zahteva da javne škole vode rodno neutralne politike i takvo podučavanje.

Akademsko obrazovanje dece počinje tek u školi- Roditelji u Skandinaviji ne započinju akademsko obrazovanje dece sve do uzrasta od sedam godina. Nedavno istraživanje pokazalo je da odlaganje škole za malu decu dramatično smanjuje hiperaktivnost i nepažnju. Odustajanje od ranog školovanja ne znači da deca ništa ne uče. Deca od prve do šeste godine idu u jaslice i vrtić gde uživaju u igranju i nestrukturiranom učenju što se smatra neophodnim za razvoj socijalnih veština, mašte i kreativnosti.

Deca se igraju napolju bez obzira na vremenske uslove- Skandinavci su jako ozbiljni kada je u pitanju igranje na otvorenom prostoru bez obzira na vreme; kiša, sneg ili sunce. Postoji popularna izreka u Norveškoj koja kaže: “Ne postoji loše vreme, samo loša odeća”. Roditelji se uvek pobrinu da se deca igraju napolju svaki dan. Povezivanje s okolinom je važan deo njihove kulture, a deca dolaze kući neuredna i zaprljana jer su istraživala i zabavila se.

Nikad fizički ne kažnjavaju svoju decu- Švedska je bila prva zemlja koja je zabranila fizičko kažnjavanje dece još 1979., a uskoro su je sledile i druge skandinavske zemlje. U mnogim zemljama sveta još je uvek dozvoljeno fizički kažnjavati svoju decu. Iako mnogi smatraju da odgojanje bez fizičkog kažnjavanja znači nedostatak discipline i popustljivost, naučnici su već davno potvrdili da fizičko kažnjavanje može uzrokovati mnoge psihološke traume koje mogu dovesti do depresije, pa čak i suicida.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments