Kako zaštiti dete od droge?

       

Pobrinite se da vaša deca znaju šta droga može uraditi. Medicinska istraživanja su pokazala da marihuana oštećuje kratkotrajno pamćenje, prosuđivanje i sposobnost rešavanja problema, iskrivljuje percepciju, poremećuje ravnotežu i koordinaciju. 

Redovno korišćenje marihuane može dovesti do hroničnog bronhitisa, pojavi raka pluća i oštetiti reproduktivne organe. Često trpi uspeh u školi i sposobnost planiranja budućnosti. Mnogi uživaoci marihuane pate od umora, nedostatka motivacije, a i zapuštaju svoj izgled. Mešanje nekoliko droga umnožava rizike. Malo uživatelja marihuane je svesno da u toj marihuani koju kupuju može biti još i druga jača droga koja može uzrokovati bolesne ideje, halucinacije, a u većim dozama i smrt.

Važno je razgovarati sa svojom decom o drogi. Manja je verovatnoća da će dete posegnuti za drogom ako roditelji često raspravljaju s njim o tim opasnostima. Razgovore treba započeti što ranije i ne prekidati ni u adolescentskoj dobi.

Pomozite detetu da se odupre pritisku svog društva. Osobe koje nude drogu obično nisu dileri, već prijatelji. To je razlog zašto deca kažu da im je teško da odbiju drogu kada im nude. Biti sposoban reći NE, bez da se prekinu prijateljski odnosi, je veština koju malo jece, posebno oni mlađi, poseduje. Roditelji mogu pomoći svojoj deci da stvore plan šta činiti u takvoj situaciji.

Autor: nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Taca
15/04/2019 19:35

Evo kako: legalizujte marihuanu, pa vise nece biti droga. Eto, resen problem.