Foto: Pond5

Kroz pozitivno i opušteno roditeljstvo možemo podići srećnu i uspešnu decu, jačajući njihovo samopouzdanje, ljubav i sreću koja ne zavisi od spoljnih okolnosti. 

Ne zaboravite na igru. Igra je važna i kroz igru otkrivaju sebe i svet. Osim toga uče kako da funkcionišu u grupi, dele, izbore za svoje mišljenje i opuste se. Igrajte se zajedno, šalite se, smejte, jer je dokazano da roditelji koji razmenjuju šale sa svojom decom podstiču decu na kreativno razmišljanje, a i proširuju krug prijateljstva.

Zdravo je pokazati i ljutnju, bes, tugu, sreću i uvek postoji adekvatan način za to. Povežite se sa svojim detetom na način da ga slušate i pomognete mu da se izrazi tako da mu objasnite da svi imamo emocije i da je u redu osećati sve što oseća. Bitno je razdvojiti osećaje od ružnog ponašanja.

Mame i tate su uzori svojoj deci, a na odnosu s njima temelje svoje buduće odnose. Roditelji su deci sigurna luka, kojoj se uvek mogu vratiti i pronaći podršku i pažnju. Male stvari čine vaš dom srećnim, a srećan dom je najtopliji i najbolji dom za srećno odrastanje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments