Претрага
Претрага
Close this search box.

Kesten je nezaobilazan izvor minerala u jesenje dane

Foto: BBC

Kesten je orašast plod i sadrži iznenađujuću dozu vlakana, vitamina C i važnih minerala poput bakra i kalijuma.

Samo 10 pečenih kestena uključuje 17% onoga što ti treba za dan. Vlakna u biljnoj hrani, poput orašastih plodova, mogu pomoći u održavanju zdravlja, sniziti nivo lošeg holesterola i mogu da nas zasite. Takođe, vlakna koja se nalaze u kestenu pomažu regulisanju šećera u krvi.

Mineral bakar, koji kesten sadrži, u tragovima podržava zdravlje krvnih sudova, živaca, imunološkog sistema i kostiju i pomaže u apsorpciji gvožđa.

Kesten se lako koristi i hranjiv je, a ima i malo kalorija. Kesten je izvrstan samleven u brašno, koristi se kao zamena za krutone u salatama; dodaje se supama, gulašima i prženim jelima ili jedu sami kao kesten pire ili pečeni.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti