Foto: Queensland Country Life

Ovaj plod pun skroba, obiluje vlaknima, vitaminom C, kao i mineralima poput kalijuma i bakra. 

Kesten sadrži pretežno složene ugljene hidrate, koje telo svari za stabilan izvor energije. Hrana bogata vlaknima i složenim ugljenim hidratima takođe ima neposredan efekat na šećer u krvi, smanjujući potencijalne skokove.

Iako je poznatiji po jačanju imunog sistema, vitamin C zapravo podržava stvaranje krvnih sudova, kolagena, mišića i hrskavica. Antioksidant takođe štiti naše ćelije od štetnih efekata slobodnih radikala i pomaže u apsorbciji i skladištenju gvožđa.

Foto: BBC

Samo 10 pečenih kestena uključuje 17% hranljivih materija koje su nam potrebne za taj dan. U ovoj količini pečenih kestena nalazi se 21% preporučene dnevne količine minerala bakra. Bakar u tragovima podržava zdravlje krvnih sudova, nerava, imunološkog sistema i kostiju.

Da biste najbolje iskoristili ovaj plod, preskočite zaslađeni pire i odaberite prethodno kuvano kestenje, bez dodavanja sastojaka.

Pored toga što ih možete koristiti u supama, nadevima ili salatama, kesten se slaže i u kombinaciji sa jabukama, ćuretinom, kupusom, keljom i pečurkama.

Sladoled od kestena; foto: The Lemon Apron

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments