Rešite se “praznog hoda” i uvek pri ruci imajte knjigu i iskoristite svaki slobodan trenutak za čitanje. 

1. Čitanje umanjuje stres – istraživanjem u kojem su proučavane različite metode opuštanja ustanovljeno je da čitanje najviše opušta: nakon 6 minuta čitanja, nivo stresa kod ispitanika bila je 68 posto niža.

2. Čitatelji knjiga žive duže – časopis Social Science & Medicine objavio je studiju u kojoj se navodi kako je kod ljudi koji čitaju knjige 20 posto niži rizik smrtnosti u idućih 12 godina nego kod onih koji čitaju časopise i novine.

3. Pomoć u lečenju bolesti – lekari već duže vreme primenjuju biblioterapiju te “prepisuju” knjige – fikciju te literaturu za samopomoć – kao terapijska sredstva za umanjivanje simptoma i telesnih i duševnih bolesti (npr. kod nesanice, napada panike..)

4. Bolje pamćenje – i to dugoročno: što je tokom života češća kognitivna aktivnost – kao što je čitanje knjige – to je s godinama manje i sporije opadanje kognitivnih sposobnosti, uključujući i pamćenja.

5. Knjige “bilduju” mozak – čitanjem knjiga ne samo da se uči i postaje pametniji nego se i doslovno povećava snaga mozga. Baš poput vežbanja, redovno čitanje je dobar trening za mozak.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments