Foto: TODAY

Knjiga za decu koja je 1910. predata iz javne biblioteke u Ajdahu, nestala je na 111 godina da bi bila anonimno vraćena, rekli su zvaničnici biblioteke.

Kopija knjige New Chronicles of Rebecca, koju je napisala Kejt Daglas Vidžin, i dalje u dobrom stanju, vraćena je u okružnu biblioteku u Garden Veliju, oko 70 kilometara udaljenom od Bojsija, u Americi.

„Na prijemnom šalteru primetili su da je knjiga stara i da nije imala savremene oznake, pa su proverili. Mislim da niko ovde nije video knjigu koja je toliko dugo bila pozajmljena“, rekla je En Mari Martin, bibliotekarka, za NBC.

Nakon što je knjiga konačno vraćena, Javna biblioteka Bojsija je smestila u izložbeni istorijski odeljak sa knjigama koje mogu da se pogledaju, ali ne i da se pozajmljuju.

Prema bibliotečkom sistemu, knjiga je prvobitno preuzeta iz Karnegijeve javne biblioteke. Čitaoci su mogli da čuvaju knjige dve nedelje pre nego što budu izrečene kazne, pisalo je u džepu na koricama. Rok za vraćanje je prekršen za 40.000 dana, a tadašnja kazna bila je 2 centa po danu, što bi do danas izašlo na 800 dolara.

„Bilo bi sjajno kada bismo mogli da saznamo šta se dogodilo, ali to govori da ponekad postoje samo misterije u istoriji“, rekla je Martin.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments