Nova studija otkrila je da i kod žena sa normalnom težinom postoji rizik od raka dojke, ukoliko imaju veću količinu masnih ćelija u organizmu.

Dosad se verovalo da je jedan od najvećih faktora rizika kada je kancer dojke u pitanju  gojaznost i menopauza. Međutim, nova istraživanja se ne bi sa tim složila.

Naime, studija je pokazala da broj masnih ćelija u organizmu povećava ovaj rizik, uzevši čak u obzir i normalan indeks telesne mase (BMI).

Masne ćelije i kancer dojke

Veza između masnih naslaga i invazivog kancera dojke dosad nije dovođena u pitanje, jer je veoma teško odrediti koliko ko ima masnih ćelija u organizmu.

Nivo sala meri se uz pomoć BMI, ali ovaj metod ne može da sigurnošću da izmeri i nivo masnih ćelija u samom telu, jer se masa mišića i gustina kostiju ne razlikuju od količine masnih ćelija na ovom testu.

Zato su istraživači koristili tehniku X- zraka kako bi izmerili nivo masnih ćelija. Sama studija trajala je 16 godina, a 3460 učesnica su podvrgavane testovima kako BMI, tako i mamografima, perodično.

Pokazano je da žene sa normalnim BMI, ali sa velikom količinom masnih ćelija imaju dvostruko veću šansu da dobiju rak dojke, od žena istog BMI ali manjeg nivoa masnih ćelija.

 

Naučnici se nadaju da će ovo otkriće pomoći u lečenju kancera dojke, najčešće malogne bolesti kod pripadnica lepšeg pola.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments