Foto: Frezyderm

Bebe se ne znoje i ne prljaju se na način na koji se prljaju starija deca. Zato bebe ne treba kupati svaki dan, preporuka je Američkog udruženja pedijatara, ali svaki drugi dan bi bilo poželjno. 

Američko udruženje pedijatara preporučuje da novorođenčad ne treba kupati svaki dan. Iako roditelji treba da se pobrinu da pelene menjaju redovno, svakodnevno kupanje je nepotrebno sve dok beba ne nauči da puzi i se zaista počne prljati.

Dermatolog Skot Norton je izdvojio najvažnije savete za roditelje:

Bebe i malu decu, naročito onu koja još ne hodaju, ne treba kupati sa sapunom ili kupkama svaki dan. Ako dete ima osetljivu ili suvu kožu, roditelji bi trebalo da koriste blagi sapun samo jednom nedeljno.

Foto: Verywell Family

Kupanje u pretoploj kupki duži period i korišćenje raznoraznih sunđera za pranje uzrokuju suvu kožu. Mnoga postojeća stanja kože se pogoršavaju ako roditelji previše kupaju dete ili koriste parfimirane sapune koji isušuju kožu.

Vreme trajanja kupki je maksimalno 10 minuta.

Dete ne bi trebalo da sedi ili da se igra u kadi ako je voda sva od sapuna. Sapun koristite na kraju kupanja, a ne na početku.

Foto: Mother & Baby

Na kraju kupanja, isperite dete svežom toplom vodom kako biste uklonili višak sapuna. Nanesite hidratantna sredstva- kreme, ulja ili losione- dok je koža još uvek vlažna. Vazelin je odličan ovlaživač.

Ne koristite proizvode koji u sebi sadrže alkohol.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments