Često čujemo ‘Sve je to u glavi’, ‘Ako promeniš stav, promenićeš i ishod’ i slične izjave.

U jednom psihološkom eksperimentu grupu starijih muškaraca doveli su u hotel koji je za potrebe eksperimenta bio kao vremeplovom vraćen u 1959. godinu. Dočekala ih je crno-beli televizor, interijer u skladu s godinom, časopisi iz tog vremena, i novine s naslovima koji su tada bili aktuelni. Rečeno im je i da se obuku u skladu s vremenom i opšteno ponašaju ne samo kao da se pretvaraju da je 1959., nego kao da uistinu jeste ta godina. Proveli su nedelju dana slušajući muziku koja je tada bila popularna, bez pomoći osoblja hotela zbog toga što su stariji, bez pogleda u ogledalo. Samo su bili okruženi portretima samih sebe iz tog doba.

Rezultat? Povećana fizička snaga, mobilnost, bolje držanje, percepcija, pamćenje, kognicija, poboljšani sluh i vid. Ti su se muškarci bukvalno- pomladili.

Prema nekim istraživačima, postoji direktna povezanost našeg razmišljanja, koje nas dovodi do određenih emocija, emocije do stanja, stanja do raspoloženja, a produženja raspoloženja na kraju do ličnosti. U prevodu, ako ste mrgud, vaše razmišljanje vas je dovelo do toga, ako ste uspešni, vaše razmišljanje vas je isto tako dovelo do toga.

Ako neku misao ponavljate dovoljan broj puta, utabani neuronski putevi u mozgu će, kad nastane neka prepoznatljiva situacija, krenuti istim putem razmišljanja, jer je tako najlakše. Ako primenjujemo isti način razmišljanja godinama ili decenijama, naravno da su nam ishodi uvek jednaki.

Kako ćete saznati šta su vaša stvarna razmišljanja o određenoj temi? Probajte videti koja vam je prva asocijacija na reči: posao, uspeh, saradnik, kolega, zaposleni, život, zdravlje, cilj… ili nastavite rečenice:

Ljudi su…,

Marketing je…,

Moj posao je… ,

Ja u životu…,

Izgledam…,

Moj uspeh…

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments