Osim što su po prirodi vrlo spore životinje, one i sporo rastu. Kako bi narasle do 20 centimetara, potrebno im je otprilike oko 80 godina.

Hrane se jednom dnevno posebnom hranom za koje možete naći u svim pet šopovima. Ako vaša kornjača živi u ograđenoj bašti i hrani se u prirodi, njena hrana mogu biti crvi i trava. Takođe, vašim kornjačama možete davati male komadiće govedine, bobice, voće ili biljnu hranu poput salate i kelja. To će im se posebno svideti.

Deca obožavaju kornjače jer su malene i zanimljive, a prisutne su u mnogim poučnim pričama, slikovnicama, ali i u crtanim filmovima. Jedan od najpoznatijih dečjih crtanih filmova su Nindža kornjače, pa deca u svom svetu mašte zamišljaju da su i životinje koje drže kao kućnog ljubimca simpatične i dobroćudne baš kao i one imaginarne.

Kornjače ne izazivaju baš nikakve alergije, što je svakako prednost za sve ljude koji su alergični na životinjsku dlaku. Ali, morate se paziti, jer su kornjače jedne od najvećih prenosioca salmonele!

Iako je kornjača ljubimac koji zaista ne zahteva previše brige, određena doza odgovornosti je ipak potrebna jer je i ona živo biće koje zavisi od vaa. Osim što treba pripaziti na veličinu i izgled akvarijuma da bude što sličniji prirodnim uslovima, morate paziti da vam se kornjača ne razboli. To se može dogoditi ako joj uskratite svetlo, vlažnost ili ako joj u akvarijum stavljate lošu vodu koju retko ili uopšte ne čistite.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments