Neoljušteni krastavac sadrži 62 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina K, koji je potreban za aktivaciju proteina uključenih u procese zgrušavanja krvi.
Krastavac spada u zaljaste biljke iz proodice bundeva, ali se u našoj ishrani konzumira kao povrće. Iz njegove kore možemo dobiti dovoljnu dozu vitamina B, kao i vlakna koja pozitivno utiču na rad našeg prehrambenog sistema.
Ako više volite oguljene krastavce, koru ne morate da bacite, već od nje možete napraviti ukusni namaz. Narendanu koru krastavca pomešajte s 1/2 šoljice krem sira, dve kašike senfa i dve šoljice sitno seckane rotkvice. Pripremljeni namaz začinite solju i biberom, po ukusu.
Ako imate malo dete kod kuće koje obožava da pravi “umetnička dela” po zidovima stana, kora krastavca može poslužiti i za uklanjanje tragova bojica na zidovima, markera i flomastera, a sve što treba je da istrljate spoljnim delom kore površinu.
NAPOMENA: Pre upotrebe dobro operite koru pre konzumacije, jer je često obložen voskom kako bi se sprečilo stvaranje rupa tokom prevoza i ukloniće se sve nečistoće.
Autor: nsuzivo.rs