Poravnavanje dve najveće planete Sunčevog sistema tako blizu Zemlje, nije bilo vidljivo još od Srednjeg veka.

Danas 21. decembra, na najdužu noć ove kobne 2020. godine, desiće se nešto nesvakidašnje: ukazaće se svetlo, poslednji put viđeno pre 800 godina – Zvezda Betlehema. Je li ovo dobar znak? Znači li to da je pred nama neko bolje, srećnije razdoblje?

Zašto je uopšte ovaj tranzit tako zanimljiv? Zašto tolika fama oko toga?

Prvo – kada sporije planete prelaze iz jednog znaka u drugi, to znači da je dugogodišnja promena na pomolu, vrlo bitna za sve nas, jer sporije planete deluju duže, jače, šire. Ova godina nam je svima bila teška i mučna i očajnički nam treba znak s neba da će konačno biti bolje. Vodolija zaista jeste znak koji voli nagle preokrete. Sve što je inovativno, moderno, čudno, oslobođeno svih predrasuda, to je duh Vodolije. Njegova priroda je dosta buntovna.

Drugo – ovo je stvarno redak fenomen, za astronomiju prvenstveno. Poravnavanje dve najveće planete Sunčevog sistema tako blizu Zemlje, nije bilo vidljivo još od Srednjeg veka. Saturn i Jupiter se poklope svakih 20 godina, ali na različitim udaljenostima od Zemlje. Pošto je ova konjunkcija, 21. decembra, tako blizu, na nebu će biti vidljiva velika svetla tačka. To je zaista kosmički spektakl koji se viđa jednom u nekoliko života. U astrološkom smislu to dodatno naglašava važnost tranzita.

Treće – Datum je ovde isto jako zanimljiv. Zimski solsticij najavljuje početak zime. Dakle, opet neki početak nečega, opet shift. To je datum u godini kada je noć najduža, najmračnija, a svetlo dana najkraće. Odmah sutra, dani postupno postaju sve duži. Vrlo slično simbolici mladog Meseca – privremena smrt, da bi se stvorili uslovi za novo rođenje. Ovo je dan koji su mnoge stare civilizacije slavile kao veliki praznik. Stonehenge je hram posvećen upravo zimskom solsticiju. Druidi, Vikinzi, Kelti, svi su pridavali veliki značaj ovom događaju. Civilizacije Dalekog istoka takođe tradicionalno obeležavaju ovaj period. Drevni Egipćani su 21. decembra ritualno sahranjivali boga Ozirisa, da bi se sutradan ponovo rodio. Oziris je po predanju bio bog sa karakteristikama čoveka i otkupljivao je grehe. Grci su ritualno ubijali Dionisa, isto da bi se ponovo rodio. Rimljani si slavili Sarutnalije, dane posvećene bogu Saturnu.

Saturn ulazi u Vodoliju 17. decembra, a Jupiter 19. decembra. Dakle, aplikaciona konjunkcija baš u Vodoliji počinje 19. decembra na nultom stepenu, iako su, još dok su bili u Jarcu, u novembru, bili u aplikacionoj konjunkciji, ali sad nam Jarac nije bitan. Bitna nam je Vodolija. 21.decembra je stepen orbisa baš 0,00; 19. decembra je orbis 0,14. Vrlo mala razlika, gotovo zanemariva, ali ipak bitna. Dakle, ovo se dugo sprema, Saturn i Jupiter pregovaraju već neko vreme. 21. decembar je ključan dan za pregovore, jer nakon toga Jupiter, pošto je brži, ide dalje. Aspekt postaje separacioni, dakle polako slabi. Ali, nemojmo zaboraviti da su u pitanju spore planete; ovaj aspekt ne traje par dana. Biće aktivan sve do Dana zaljubljenih odnosno do 14. februara, a ponovit će se tek 2040. godine, i to u Vagi.

Nulti stepen sam po sebi ima vrlo jaku moć. Rekla bih da je on nositelj čitavog tranzita ove dve planete kroz Vodoliju. On nosi u sebi početak. Evo nas opet na početku! Znači još jednom imamo naznaku nečeg velikog na pomolu. To znači da atmosfera u Kozmosu na dan zimskog solsticija oslikava šta će se događati u narednih oko dve i po godine. Saturn će boraviti u Vodoliji do trećeg meseca 2023. godine, a Jupiter nešto kraće, do petog meseca 2021. godine. Dosta o datumima. Šta uopšte znači konjunkcija njih dvojice? Kakav je to aspekt uopšte?

Kao što znamo, konjunkcija kao aspekt nije ni dobra ni loša. Njena priroda zavisi o planetama koje se susreću. Saturn je malefik, a Jupiter benefik. Saturn uzima, a Jupiter daje. Saturn je strog i škrt, a Jupiter sve preuveličava, on je darežljiv i vesele naravi. Saturn nam nosi karmičke lekcije, on kažnjava, ali pravedno. Jupiter voli da uči, njega zanimaju velike apstraktne i duhovne teme. To je simbolički, susret Učitelja i večnog Učenika.

Odnos uzroka i posledice je verojatno jedina konstanta u životu. Sve što uradimo ili pomislimo danas, odraziće se na sutra. Saturn je taj koji vlada tim odnosom. On je tu da nam naplati dug. On je vladar vremena, vladar prošlosti i budućnosti. On određuje kako će se naše prijašnje odluke odraziti na našu trenutnu i buduću stvarnost. Naravno, svi grešimo. Saturn je tu da nas podseti na to, i da nam objasni koliko zapravo ne valja grešiti.

S obzirom da govorimo o Vodoliji, mislim da će nam Saturn u narednom periodu pokazati koja je cena socijalnog otuđenja, koje toliko forsiramo od kad se tehnologija tako rapidno razvija. Već dugo vremena živimo u paralelnoj stvarnosti društvenih mreža. Forsiramo privid života. Vegetiramo, kao u matrixu. Postojimo samo u našim glavama. Naše vitalne funkcije su na aparatima. Umreženi smo. Emocije su nam se svele na emotikone. Pričamo u skraćenicama. Ne dodirujemo se, samo se gledamo preko webcama. Družimo se, pijemo kafu, svađamo se, mirimo se, povjeravamo se, upoznajemo se, kroz ekran, svako na svom kauču/terasi/wc školjki, fizički udaljeni miljama jedni od drugih. Ima nečeg magičnog u tome. Bliži smo si nego ikada. Ali, to nije stvarno. To je čista laž. Nikada nije bilo lakše odglumiti savršen život. Nikada se nismo više i lepše lagali. To je privid. To je matriks.

Ako su vam Vodolija, Jupiter i/ili Saturn upleteni u ljubavne natalne postavke, naredne dve godine će biti turbulentne baš na tom planu. Ako ste, recimo ascendentalni Vodolija, ovo će biti period intenzivnog traganja za osobnim identitetom, period odrastanja. Mogućnosti su neiscrpne. Svi smo mi jedinstveni. Bilo kakva generalizacija je besmislena. Ovo su, dakle samo natuknice. Osluškujte sami sebe, i sve će vam biti puno jasnije.

Alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments