Prema najnovijim istraživanjima, ćelije u našim kostima imaju mnogo aktivniju ulogu u organizmu nego što se dosad pretpostavljalo.

Naše kosti oslanjaju se na hormone kada su brojne stvari u pitanju, ali najviše kada je u pitanju jačina. U tinejdžersko doba, smanjeno lučenje estrogena ili testosterona može da uzrokuje slabije kosti, a tokom menopauze, kada postoji manjak estrogena u ženskom telu, pripadnice lepšeg pola podložnije su osteoporozi.

Novootkriveni hormon osteokalicin igra važnu ulogu u regulaciji masti i šećera u krvi. On utiče na povećanje insulina, koji smanjuje nivo šećera u krvi, a može da nas štiti i od gojaznosti.

Gde je tu veza?

U novoj studiji, otkriveno je da enzim koji se nalazi u kostima- furin, utiče na telesne funkcije koji aktiviraju ostekalicin. U eskperimentima je primećen smanjen apetit kod miševa kod kojih je aktivan ovaj enzim.

Naši rezultati sugerišu da postojanje ovog hormona može da utiče na kontrolisani unos hrane u organizam, a u budućnosti, pokušaćemo da otkrijemo i kako furin reaguje sa drugim proteinima koji su takođe uključeni u regulaciju apetita“, zaključak je studije.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments