KRENULI SMO “PUTEM VINA”

       

Legenda kaže da je Vršac nastao kada je jedan otac, zajedno sa svoja tri sina, pobegao sa neke puste planine i naišao na brda koja su se u jutarnjoj maglini plavela. Učinilo se to kao dobro mesto, i sinovi su, prema starom običaju nasumice odabrali mesta svojim zadužbinama i sagradili tvrđavu, grad i manastir, a otac, ponosan na svoje sinove, ali već star, odgajio je vinograd kako bi loze i vino povezivale braću za sva vremena.

Vršac je odavno na vinskim kartama Evrope, pa su vinu, grožđu i berbi posvećene brojne manifestacije u kojima možete uzeti učešće i probati lokalne specijalitete, učestvovati u berbi i tradicionalnom gaženju grožđa. Vršačka vina bila su omiljena na Habzburškim trpezama, gde su društvo pravila zlatnim Bečkim šniclama i Saher tortama, a danas su dostupna svima.

Grad Vršac je prvi grad u Srbiji koji je primljen u Asocijaciju vinskih gradova Evrope – RECEVIN.

Vršačko vinogorje se prostire na brdovitim terenima oko Vršca, na krajnjim obroncima Karpata. Čine ga „Vršački vinogradi“ koji raspolažu plantažama sa preko 1700 ha vinograda, dok u celom regionu ima oko 2100 ha. Zemljišta su tipa smonica, gajnjača, deluvijalna zemljišta sa živim peskom. Klima ovog područja je tipično kontinentalna.

Od autohtonih i starih sorti ovde se još gaje župljanka, smederevka, šasla bela, rkaciteli, kreaca. Kreaca je stara bela sorta vinove loze, autohtona vršačka. Gajila se svuda po Banatu. U vršačkom vinogorju dominiraju bele vinske sorte, crnih gotovo i da nema.

Vršački breg, Gudurica i Veliko Središte dobrog poznavaoca odmah podsete na kraj u kome se gaji najkvalitetnije grožđe i proizvodi dobro vino. Povoljni geografski i klimatski uslovi za gajenje vinove loze opredelili su sve one koji su naseljavali ove prostore da se ozbiljno posvete proizvodnji grožđa i vina. Danas se ceo taj kraj, gde se dodiruju Vršačke planine i blaga banatska ravnica, nalazi pod vinogradima i predstavlja jedan od najznačajnijih vinogradarskih rejona u Srbiji.

Među mnogim vrhunskim i kvalitetnim vinima ovog vinskog regiona ističu se muskat otonel, šardone, pino bjanko, rajnski i italijanski rizling, a veoma je popularno stono vino banatski rizling od sorti italijanski rizling, smederevka, župljanka i kreaca.

Podrum Vršačkih vinograda je bio i ostao građevinsko-arhitektonska atrakcija. U njega može da se smesti 3400 vagona vina. Podrum je građen od 1964. do 1967. godine. Vršački vinogradi su jedan od najvećih simbola prethodne Jugoslavije. Podrum je u obliku slova ipsiilon (početnog slova oznake za Jugoslaviju). Jedan je od tri najveća vinska podruma pod jednim krovom u Evropi, druga dva su u Listelu u Francuskoj i Logranji u Španiji. Podrum ima pet galerija, jedna je pod zemljom a četiri iznad, i u njih je smešteno 580 vinskih sudova od betona, obloženih staklenim pločama.

Šta obići kada vas put navede u Vršac i kako da upotpunite vaš turistički doživljaj?

  1. Gradska kuća (Magistrata) iz 18. veka,
  2. Vršačka kula iz 14. veka, koja se nalazi na Vršačkom brdu
  3. Vladičanski dvor iz 18. veka sa veoma bogatom riznicom,
  4. Manastir Mesić iz 16. veka, koji je od Vršca udaljen 10 km,
  5. Stara apoteka na stepenicama iz 18. veka, gde se nalazi i stalna postavka muzeja Saborne crkve Svetog Nikolaja iz 1785,
  6. Rimokatolička crkva iz 1863, posvećena Svetom Gerhardu
  7. Kapela Svetog krsta iz 1720. godine

Nakon toga logičan sled događaja je poseta Vršačkim vinogradima i podrumu kapaciteta 3400 vagona, obilazak plantažnih vinograda, kroz koje vožnja automobilom traje dva sata, odlazak u čuveni stari vinski podrum u selu Gudurica nadomak Vršca uz degustaciju vina, zadovoljiće vašu vinsku radoznalost.

Čuveni podrum „Rab“, i vinarija „Vinik“ se nalaze u samom gradu, dok su ostale vinarije najvećim delom u selu Gudurica. Takođe, možete krenuti i u organizovani „Put vina“ gde će vas voditi iskusni vodiči, a pored degustacija i obilazaka vinograda i podruma, tu su i nezaobilazni tamburaši, i tipični vojvođanski gurmanluci.

Porodična vinarija “Vinik”

Višegodišnje iskustvo Nikole Cuculja u proizvodnji vina i Milojka Vilotića u poslovnom svetu, dovelo je do toga da međusobne porodične veze prerastu u poslovni odnos.

Stara švapska kuća u centru grada Vršca, zidana 1900. godine, sa velikim podrumom od 200 kvadratnih metara, u kome se nekada proizvodilo vino, povratila je 2004. godine svoju prvobitnu namenu, odnosno registrovana je porodična vinarija Vinik.

Podrum je opremljen najsavremenijom enološkom opremom i sudovima kapaciteta 60000 litara, u kojima se vrši kontrolisana fermentacija i čuvanje vina. Pored proizvodnog dela u kome se proizvodi i odležava vino, u autentičnom podrumskom ambijentu, uredjena je i dekorisana vinska sala, koja za svojim hrastovim stolovima može da primi 50 ljubitelja vina.

Da bi gosti imali potpuni doživljaj degustacije vina i bermeta uz sveće i hranu, domaćini će se potruditi I obezbediti i tamburaše.

Vitez vina, veliki majstor Banatskog vinskog reda Sveti Teodor Nikola Cuculj, ima čast i obavezu da goste podruma uvede u tajne spravljanja i degustacije ovog božanskog pica.

U Vršcu deluje i vinski viteški red Sveti Teodor, koji je ime dobio po zaštitniku grada Vršca. Vitezove vina možete upoznati na vinskom putu, jer su vlasnici vinarija koje smo  vam preporučili za posetu članovi ovog vinskog reda. Koliko je vinogradarstvo značajno za ovaj grad, svedoče činjenice da je vinova loza u grbu grada od 1804. , a niz detalja na fasadama starih kuća ima motiv grožđa.

“VILLA BREG“

Za one potpune hedoniste Vršac nudi i luksuzni smeštaj i opuštanje u Hotelu “Villa Breg”. Ona se nalazi na zelenim obroncima Vršačkih planina. Sofisticiran izgled, zdrava hrana i prijatno osoblje pobrinuće se za Vaš jedinstven doživljaj. Hotel „Villa Breg“ raspolaže sa 49 soba, tačnije  6 apartmana (Predsednički, Junior i dva Studio apartmana) 43 sobe sa francuskim ležajem ili dva odvojena ležaja. Većina soba ima predivan pogled na grad i banatsku ravnicu što ovaj hotel između ostalog čini posebnim i dodaje onu mrvicu luksuza koja nam svima prija. Za one koji žele potpuni mir tokom svog boravka u Vršcu mogu se smestiti u jednoj od 8 soba koje poseduju izlaz na privatne, zaklonjene vrtove sa kojih se, takođe, pruža izuzetan pogled.

U letnjem periodu svim gostima hotela se pruža mogućnost da se osveže u prijatnom ambijentu bašte hotela “Villa Breg” i uz degustaciju hladnih i toplih napitaka kao i čuvenih vina ,uživaju u nezaboravnom pogledu na panoramu grada Vršca.

SPA centar hotela je urađen po uzoru na vrhunske svetske SPA centre. Nudi usluge terapijske i relaksacione masaže i predstavlja pravu oazu mira i opuštenosti a korišćenje SPA centra uračunato je u uslugu noćenja sa doručkom.

Istražujmo svoju okolinu, uživajmo u tradiciji i otkrivanju nekih novih čari boravka u Vojvodini!

Autor: Jovana Filipović

Komentari: