Kupina pomaže kod srčanih oboljenja

       
Foto: Medical News Today

One su ukusne, hranljive i pružaju brojne impresivne zdravstvene prednosti.

Kupine su bogate antioksidansima, poput antocijanina, koji štiti ćelije od slobodnih radikala. Jedno istraživanje kod zdravih muškaraca otkrilo je da konzumiranje jedne porcije dnevno ovih bobica (oko 300 grama) pomaže u zaštiti njegovog DNK od oštećenja slobodnih radikala.

One mogu poboljšati šećer u krvi i odgovor na insulin kada se konzumiraju s hranom sa visokim udelom ugljenih hidrata ili su u smutiju.

Kupine sadrže vlakna koja mogu povećati osećaj sitosti, a takođe i smanjuju apetit i broj kalorija koje telo apsorbuje iz mešovitih obroka.

Foto: Alabama Living Magazine

Bogate su sa nekoliko vitamina i minerala, u kojima prednjači vitamin C i mangan. Ove bobice vam mogu pomoći u smanjenju upala i smanjiti rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Dokazano je da snižavaju loš holesterol.

U jednom istraživanju kod ljudi sa prekomernom težinom oni koji su pili sok od kupina sa obrokom koji je sadržao veliki udeo ugljenih hidrata primetili su značajnije smanjenje upalnih markera u organizmu.

Ovo bobičasto voće takođe sadrži i kiselinu dobru za smanjivanje bora i drugih znakova starenja povezanih sa izlaganjem suncu.

Foto: Allrecipes

Pokazano je da kupine smanjuju markere povezane sa rastom tumora kod životinja i ljudi sa nekoliko vrsta raka.

U ovom voću možete uživati u svakoj vrsti dijete, jer sadrži malo kalorija, a možete ih konzumirati sveže ili zamrznute.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments