Uz to što određeni mirisi biljaka pomažu pri lečenju nesanice i poboljšavaju raspoloženje, esencijalna ulja imaju još mnogo koristi, a u nastavku otkrijte u koje sve svrhe mogu da se koriste.

Većina esencijalnih ulja biljaka ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna dejstva, što znači da mogu da se koriste i u medicinske i kozmetičke svrhe, a ne samo kao deo aromaterapije.

Bolje varenje

Ulje crnog bibera potpomaže prizvodnji enzima u digestivnom traktu, te je varenje proteina i masti olakšano. Uz to, zbog antiupalnog dejstva, umanjuje iritaciju u crevima i samom želucu. Nekoliko kapi ulja crnog bibera stavite u omiljenu salatu ili čorbu.

Za bolju koncentraciju

Ukoliko patite od anksioznosti ili pak imate problem sa fokusiranjem isprobajte ulje mente. Ovo ulje utiče na aktivnost mozga, razbuđuje ga i omogućava bolju koncentraciju. Neke studije pokazale su da menta uklanja simptome zaboravnosti, umora i depresije.

Sprečava ravoj bolesti

Ulje indijske sandalovine umanjuje upale u organizmu i sprečava dalji razvoj bolesti, naročito kada su virusi i prehlade u pitanju. Uz to, ovo ulje idealno je u borbi sa kožnim oboljenjima, poput alergija i osipa.

Za sjajnu kožu

Ulje ruzmarina uklanja mrtve slojeve kože i ostavlja vas ten besprekornim. Uz to, odličan je borac protiv bora, a koža ga brzo upija, pa ne morate brinuti o dodatnoj masnoći na licu.

Higijena doma

Zbog antibakterijskog dejstva, ulja limuna, narandže ili grejpfruta mogu vam pomoći u spremanju kuće. Uz to što ćete biti sigurni da ste sve bakterije uništili (naročito u kupatilu i kuhinji), dom će vam prelepo mirisati.

Krema za sunčanje

Čal i zimi, potrebno je voditi računa o štetnim UV zracima, a kao zamena za kremu za sunčanje može da vam posluži ulje šargarepe koje, zbog svojih sastojaka, štiti i hrani kožu.

Protiv glavobolje, mučnine i menstrualnih bolova i grčeva

Kombinacija ulja mente, eukaliptusa i lavande deluje kao prirodni lek protiv bolova. U slučaju glavobolje, ulje umasirajte u slepoočnice i vrat, a u slučaju mučnine, jednostavno mirišite ovo ulje. Kada su u pitanju menstrualne tegobe, pomešajte ulje ruzmarina, bosiljka i žalfije i masirajte donji stomak.

Jača i gušća kosa

Dodavanjem ulja ruzmarina u šampon i balzam, ojačaćete svoju kosu i sprečiti dalja oštećenja. Ovo ulje posebno se savetuje onima koji imaju tanku i beživotnu kosu.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments