Argan je legendarno marokansko sveto drvo života, izuzetno otporno na sušu i dugovečno – može doživeti starost od dvestotinjak godina. Prema predanju, ako ugine, nakon sedam godina može ponovo oživeti. 

Jedna od omiljenih turističkih atrakcija u Maroku su koze koje pasu na stablima argana. Navike su balansirati na granama i penjati se sve do vrha krošanja kako bi se domogle svežih plodova. Koze tako “seju” ovo drveće, pomažući opstanak retke biljne vrste koja raste samo na tom delu planeta, a čiji su plodovi jedna od najtraženijih svetskih sirovina za industriju kozmetike.

Za litru ulja treba sto kilograma plodova

Drevni afrički eliksir lepote koji je u proteklih petnaestak godina stekao kultni status na Zapadu tradicionalno proizvode žene ručno razbijajući orašaste jezgre arganovih plodova kako bi došle do semenki koje potom obrađuju hladnim mlevenjem.

Za dobijanje ovog takozvanog tekućeg zlata, za jednu litru ulja potrebno je sto kilograma plodova i oko 20 sati ručnog rada!

Zahvaljujući visokoj koncentraciji nezasićenih masnih kiselina i drugih aktivnih sastojaka poput sterola, vitamina E i karotenoida, ekstradevičansko arganovo ulje obnavlja i jača osetljivu kožu, oslabljenu kosu i lomljive nokte. Usporava prevremeno starenje pa je odlično za negu suve i zrele kože. Takođe štiti od UV zraka, ali ima i antivirusno delovanje.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments