Bademovo ulje u službi lepote

       

Primena bademovog ulja u kozmetici je raznolika. Ono je pogodno za negu suve i osetljive kože, negu kose i noktiju, nezaobilazno je bazno ulje za masažu, a primenjuje se i aromaterapiji.

Bademovo ulje sadrži mnogobrojne sastojke neophodne za zdravu i negovanu kožu. Pogodno je za negu svih tipova kože, smiruje upale, dermatitise, opekotine, ekceme i psorijazu, a preporučuje se za negu suve i osetljive kože.

Bademovo ulje vrlo retko izaziva alergije, pa se može koristiti i za negu dečje kože. Bademovo ulje koži osigurava elastičnost i vrlo često se koristi u trudnoći za prevenciju nastanka celulita i strija

Možete ga koristiti i kao sredstvo za uklanjanje šminke tako da blazinicu namočite s malo vode i nekoliko kapi bademovog ulja. Vrlo učinkovito hrani kožu, uz istovremeni efekt omekšavanja osetljive kože oko očiju.

Ono obiluje vitaminom A koji štiti folikule. Ubrzava rast kose, a u kombinaciji s masažom temena podstiče obnovu vlasi i kosi vraća mekoću, sjaj i volumen. Hraneći koren kose, bademovo ulje sprečava opadanje i pucanje vrhova, a uz to smiruje i nadraženost temena.

Za suve i lomljive nokte redovna hidratacija je od važnosti. Pri tome se preporučuje bademovo i maslinovo ulje, koje će ojačati nokte, kožu oko noktiju učiniće mekšom i tako sprečiti stvaranje zanoktica. Bademovo ulje sprečava listanje noktiju uzrokovano isušivanjem.

Lekovita svojstva bademovog ulja su u mediteranskim zemljama poznata još od antičkih vremena, a njegova primena je univerzalna. Ono se koristi za celokupnu negu tela, ali i u ishrani. Bogato je biljnim belančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 i vitaminom E.

Osim toga, bademovo ulje sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina:Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Bademovo ulje se dobija ekstrakcijom iz subih plodova badema, a jedno je od najstabilnijih biljnih ulja, bogate arome i lekovitih sastojaka dugog trajanja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments