Da li svaki put kada perete kosu dok se tuširate, frizura izgleda gore nego kada samo perete kosu? Ukoliko vam se ovo dešava, razlog se možda krije u greškama koje pravite pri pranju kose.

Trikovi za ispravno pranje kose tokom tuširanja

Šamponiranje

Najčešće, ljudi stavljaju količinu šampona potrebnu za celu dužinu kose. Međutim, stručnjaci savetuju da šamponom perete samo skalp, teme i koren kose, jer se na ovim mestima skuplja prljavština i višak masti. Ukoliko pak šampon nanosite na krajeve, možete ih isušiti i oštetiti. Takođe, kosu nema potrebe prati više od dva puta nedeljno.

Izbegavajte prevruću vodu

Pretopla voda, ma koliko prijala, loše utiče na kožu i kosu, jer uklanja ulja sa kose koja su joj potrebna da bi bila zdrava. To dovodi do istanjenja vlasi i oštećenja. Radije izaberite mlaku vodu kada je pranje kose u pitanju.

Češljanje

Većina žena kosu češlja odmah nakon pranja. Međutim, ovo dodatno oštećuje i sam koren i krajeve vlasi. Prvo peškirom upijte višak vode, a zatim počnite sa češljanjem, od krajeva ka korenu.

Kratko tuširanje

Stručnjaci kažu da tuširanje koje traje duže od deset minuta uklanja prirodna ulja sa kože i kose, pa zato limitirajte ovaj proces na minimum.

Sušenje

Umesto korišćenja fena ili trljanja kose peškirom, kosu sušite blagim tapkanjem peškira. Agresivno trljanje kose oštećuje kako krajeve tako i sam koren.

Balzam za kosu

Nema potrebe da balzam držite na kosi nekoliko minuta, jer ovaj preparat ima instant efekat čim se stavi na vlasi. Ukoliko ga pak držite na kosi neko vreme, neće imati bolji efekat, a može da izazove mašćenje skalpa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments