Mala crna haljina je više od 80 godina neizostavni deo ženskog ormana, a u nastavku saznajte kako je ona nastala.

Poznata “mala crna haljina” je večernja, koktel haljina, jednostavnog kroja i najčešće, kratka. Otkako se pojavila, pa sve do danas, ova haljina je osnovno pravilo mode i svaka dama mora da ima makar jednu malu crnu haljinu.

“Mala crna haljina kroz istoriju”

Crna boja je uvek bila simbol bogatstva, a tokom 18. veka, ova boja predstavljala je umetnost i romantizam. Davne 1926. godine, Koko Šanel je objavila  fotografiju male, jednostavne crne haljine u američkom Vogu.

“Mala crna haljina” 1964. godine

Bila je sečena ravno, poprilično kratko i imala je nekoliko dijagonalnih linija. Vog ju je nazvao “Šanelovim Fordom”, a ova haljina bila je pristupačna ženama bilo kog društvenog staleža i bilo kog ukusa.

Tako je rođena čuvena haljina koja je tokom Velike depresije izdominirala svetom mode. U to vreme, ovaj komad odeće počeo je da se pojavljuje i u filmovima, na modnim pistama i u svim segmentima zabave i mode. Tako je jedna od najpoznatijih bila i ona iz filma “Doručak kod Tifanija” koju je nosila Odri Hepbern.

Šezdesetih godina, mala crna haljina je prekrojena i malo je izmenjena, a od tada se menjala u skladu sa promenama koje je donosila svaka decenija.

Danas je mala crna haljina razčličitih dužina, dezena, krojeva i materijala. Uprkos tome što je napunila skoro 90 godina, i dalje je neprikosnovena kraljica sveta mode.

autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments