Od Fride Kalo do Joko Ono – umetnici “ikone stila”

       

Umetnici unose svoje najluđe snove i najdublje emocije u svoj rad. Isto to se može reći i za njihov stil oblačenja, koji iskazuje njihov unutrašnji duh.

Predstavićemo šest umetnika čiji stil oblačenja i umetnost utiču na sve generacije- od tetovaža, štampe na majicama do maskenbala i uličnih grafita.

FRIDA KALO – Jačina šarenila, udar boja na sva čula, čini da jedinstveni stil legendarne meksičke slikarke bude inspiracija mladim devojkama i dizajnerima širom sveta, ali i umetnicima i književnicima. Njene tradicionalne, duge, meksičke haljine možete videti i na njenim slikama. Svoju realnost i san pokazivala je i na platnu. Zato je njen stil bio inspiracija Dolče i Gabani, a Žan Pol Gotje je celu svoju kolekciju 1998. godine posvetio kao omaž ovoj slikarki.

ŽAN MIŠEL BASKIJAT – Njujork osamdesetih godina XX veka. Slikar sa dredovima opušteno vezanim, dugačkim i par brojeva većim kaputom,kravatom u crnoj boji. To je prva asocijacija kada se izgovori ili pročita njegovo ime. Njegova frizura bila je inspiracija da mnogi hip-hop izvođači imaju istu, njegov stil oblačenja je inspirisao dizajnera Džon Duna da napravi kolekciju posvećenu samo Baskijatu. Jer on je znao da ukombinuje Adidas majicu i svečano odelo vredno 800 dolara! Zato je Žan Mišel ikona stila.

ENDI VORHOL – Platinasto plava kosa i naocare sa providnim okvirom. Pop art umetnik i danas nadahnjuje mnoge. Iz tog razloga ga je časopis Vog godine 2012. proglasio za trendsetera.

JOKO ONO – Kao i 60-ih godina prošlog veka, tako i danas, Joko Ono voli crno bele kombinacije. Na ulicama Velike jabuke, Joko Ono uvek nosi crne komade garderobe, sa obaveznim šeširom i sunčanim naočarima. Boje više preovlađuju u njenim crtežima i umetničkim instalacijama. Većina njenih radova inspirisana je idealom mira i anti-ratnim protestima.

PABLO PIKASO – Predstavnik kubizma, Pikaso, najpoznatiji je po svojoj slici “Gernika”, a njegov stil oblačenja obeležila je tzy. mornarska majica. Legenda kaže da je Pablo Pikaso stvarao svoja dela samo u donjem vešu! Omaž Pikasovom radu dala je dizajnerska kuća Fendi prošle godine kolekcijom za muškarce.

SALVADOR DALI – Umetnik koji je od svojih brkova napravio zaštitni znak po kojem je prepoznatljiv širom planete. Od njih je čak pravio i znak beskonačnosti. Odelo, bela košulja i obavezna kravata činili su stil tvorca logo dizajna Čupa čups lizalica. Oprobao se i sam kao dizajner, sarađujući sa kreatorkom Elzom Šjapareli. Kao večita inspiracija, njegovo prezime poneo je čak i jedan kafić u Beogradu.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: