Letovanje sa detetom zahteva strpljenje

       
Foto: Indian Holiday Pvt. Ltd.

Najviše izazova donosi boravak na plaži gde dete treba zaštiti od UV zračenja, kupanje u moru ili bazenu, kada ga morate stalno nadzirati i u zavisnosti od njegovih godina ograničiti boravak u vodi.

Vodite računa da dete unosi dovoljno tečnosti, najbolje vode i nezaslađenih napitaka, jer deca slabije podnose vrućinu od odraslih i lako dehidriraju. Odeća od laganih materijala, poput pamuka, i platneni šeširić u svetloj boji obavezni su odevni predmeti za mališane. Lagana pamučna odeća svetlih boja upija znoj deteta i štiti od osipa. Tokom leta deci je potrebna hrana koja će ih rashladiti poput svežeg voća i različitih voćnih frapea. Lubenica, dinja, šljive ili breskve izvrstan su izbor za letnju hranu.

Kod dece, alergije i preosetljivosti kože na sunce mogu nastati uzimanjem lekova, kozmetičkih preparata. Najčešća alergija koja se pojavljuje kod dece je tzv. solarni osip prouzrokovan suncem koje u kombinaciji sa znojem uzrokuje crvenkaste plikove koje često prati svrab. Najčešće se pojavljuje oko vrata i na području dekoltea. Dete sa ovim osipom treba redovno tuširati u čistoj slatkoj vodi, i to nekoliko puta na dan, a najbolje nakon svakog kupanja u morskoj vodi ili nakon što se oznoji. Svakako treba koristiti kreme s UV zaštitom i izbegavati izlaganje suncu, pri čemu je potrebno piti kalcijum u tabletama i mleko, jesti banane.

Sunčanica je reakcija organizma na preterano izlaganje suncu, čiji su simptomi vrtoglavica, mučnina, dete se oseća nemoćno, pospano, a može doći i do povraćanja. Male bebe su razdražljive, plaču, izgledaju kao da imaju virozu. Ako posumnjate na sunčanicu dete što pre treba skloniti sa sunca, smestiti ga u klimatizovanu, zamračenu prostoriju i istuširati mlakom vodom. Dati mu sredstva za uklanjanje temperature i glavobolje (paracetamol ili ibuprofen). Treba nadoknaditi izgubljenu tečnost, najbolje mu je dati da pije rashlađeni napitak, čaj ili vodu,, a u slučaju većih gubitaka zbog povraćanja, svakako treba dati i rehidracijsko sredstvo.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments