Da li zaista postoji srodna duša ili je to legenda?

       

Potraga za srodnom dušom nas pokreće, jer tako verujemo da je ljubav večna ako nađemo pravu osobu za nas, postajemo bolji u nju i doživljavamo božansku ljubav.

Ne postoji jedna definicija srodne duše. Ona se zamišlja kao neko ko nas upotpunjuje, kao neko ko nas bezuslovno voli i daje pažnju, a pre svega kao neko ko nas nikada neće ostaviti. Da li je srodna duša legenda ili istina?

Srodna duša znači prepoznati se pri punom susretu, osetiti toplinu od prve minute.

Psiholozi o srodnoj duši

Psiholozi imaju podeljena mišljenja o postojanju srodne duše. Mnogi smatraju da postoje fizionomije, karakteri i boje glasa koji nam oživljavaju sećanja iz detinjstva i aktiviraju neurobiološke mehanizme koji nas vode k posebnim osećajima prema određenoj osobi, vrlo često ljubavi na prvi pogled. Upravo ta privlačnost posle prvog susreta zasniva se na određenom prepoznavanju, kao da su se srele dve zvezde koje pripadaju istoj konstelaciji.

Druga škola mišljenja smatra da je srodna duša mit. Postajemo žrtve velikih očekivanja. Tražimo osobe koje će kompenzovati naše slabosti, ojačati našu snagu i dati nam podršku i beskrajno poštovanje.

Ideal

Srodna duša mogla bi se definisati i kao osoba koja nas uvek opravdava pred drugima, koja je naš saučesnik koji u nama vidi ono što drugima promiče. Srodna duša zove nas telefonom baš onda kad smo mi želeli zvati nju. Zna kako se osećamo a da ništa ne kažemo. U nju imamo potpuno poverenje, znamo da nam govori istinu i da ne postoje skrivena značenja. Čita nam misli, zna unapred naše potrebe.

Kada budete sa osobom koja Vam donosi unutrašnji mir onda ćete znati da ste našli srodnu dušu. Ono što je esencija svega je da ste u miru sa sobom.

Džon Lenon, koji je smatrao da je njegova veza s Yoko Ono zapravo reinkarnacija snažne ljubavi, tu emociju opisao je rečima: „Pre nego što smo se Joko i ja upoznali, bili smo samo pola osobe. Postoji mit o tome da je svako od nas jedna polovina, dok druga polovina, koja predstavlja naše ogledalo, luta ko zna kuda. Mi smo bili dve polovine, a sada smo napokon celina.“ Možda je stvarno u tome tajna.

Filmovi o srodnim dušama 

  •  Engleski pacijent;
  • Mostovi okruga Medison;
  • Doručak kod Tifanija;
  • Zapravo ljubav;
  • Orkanski visovi.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: