Foto: Pinterst

Zaljubljivanje je rezultat aktivnosti u 12 različitih područja mozga, a prve promene u moždanoj aktivnosti počinju petinu sekunde od kad ugledamo osobu u koju ćemo se zaljubiti, tvrde naučnici sa Univerzuteta Zapadna Virdžinija u Kaliforniji.

Nakon toga, mozak počinje da luči hemikalije poput dopamina, koji pomaže u regulisanju emocionalnih reakcija, i oksitocina, ‘hormona ljubavi’ koji podstiče osećaj poverenja i smanjuje anksioznost.

Takođe, istraživanje je utvrdilo da zaljubljeni ljudi često imaju niži krvni pritisak nego inače. Smatra se da hormoni koji se oslobađaju dodirom verovatno u tome igraju ulogu- centri za dodir na koži su u kontaktu s mozgom kroz živac vagus, koji sadrži motorna, senzitivna i parasimpatička nervna vlakna.

Profesor i psiholog sa Univerziteta u Mančesteru Kari Kuper, objašnjava kako su u proces zaljubljivanja uključeni i imuni sistem i hormoni, pa ono čak može da utiče na sposobnost da se izborimo s infekcijom.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 50 žena otkrilo je da se kod onih koje su se tokom dvogodišnje studije zaljubile dogodila genetska promena unutar ćelija koje imale veću koncentraciju spojeva koji služe da napadaju viruse.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments