Na početku svake veze, a posebno one na daljinu, važno je upitati sebe i svog partnera nekoliko važnih pitanja.

Radite stvari zajedno- Definišite udaljenost. Za parove u vezi na daljinu jako je važno da rade zajednički razne stvari, a ne da su to samo uobičajeni telefonski pozivi, koji mogu dosaditi i izgubiti na važnosti na duže staze. Uvedite i druge oblike interakcije u vezu. Razmislite o ovome- pokušajte npr. simultano gledati film ili neki sportski događaj koji ćete moći zajedno komentarisati, pošaljite svojoj devojci cveće ili momku video igru, unesite u vezu dašak svežine.

Komunicirajte na bilo koji način, nekoliko puta dnevno ukoliko je moguće- Obzirom da se ne viđate morate na neki način ostvariti emocionalnu povezanost. To ne moraju uvek biti dugi, dubokoumni razgovori. Recite jedno drugom o svojim malim problemima i „tragedijama“, zatražite savet. Možete biti u prednosti pred parovima koji su stalno u blizini; vi ne uzimate komunikaciju zdravo za gotovo.

Iskoristite prednosti koje nudi veza na daljinu- Imate više vremena za prijatelje i porodicu, nema bezveznih svađi, a i sam užitak u viđanju svog voljenog/e nakon dugo vremena je poseban. Imate takođe i više vremena da razmislite i “složite neke kockice u glavi”, zato se nećete odmah brecnuti na partnera, već imate vremena da se saberete i sastavite poruku kada se emocije malo ohlade ukoliko je došlo do prepirke.

Odolite iskušenju da budete “kontrolor”- Ljudi imaju slobodnu volju i niko ne bi trebao kontrolisati nekoga. Dokle god ste oboje zainteresovani da ostanete u vezi, ostaćete pri tome, nezavisno od daljine. Istog trenutka kada jedan od vas odluči da vi niste prava osoba ili da je neko drugi ta “prava osoba”, vaša veza završava. U svakoj vezi nužno je poverenje, a u vezi na daljinu posebno. Zapamtite, to što ste odvojeni ne znači da se smete ponašati kao da ste sami. Vernost u vezi na daljinu znači da date do znanja svima oko vas da ste vi zapravo u vezi u punom značenju te reči. Vaše oči i pažnja moraju biti usmereni samo na partnera, a flert ostavite po strani, u ovoj vezi to je još opasnije nego ako ste blizu svome partneru.

Razgovarajte o svojoj zajedničkoj budućnosti- Pretpostavka da ćete živeti zajedno i razgovor o tome kako ćete do toga doći i uspeti u tome, pomoći će vam da dokažete da ova veza ide nekuda i da sve frustracije i želje nisu bile uzalud.

Budite pozitivni- Pozitivan stav i ne fokusiranje na negativne strane veze na daljinu je esencijalno za održavanje veze. Biti udaljen od svoje drage/dragog nije uvek tako strašno loše. Iskoristite vreme koje imate samo za sebe, bavite se interesima i hobijima ili na napredak u karijeri. Još jedna pozitivna stvar kod udaljenosti je ta da oboje možete biti kreativniji, obzirom da nemate mogućnost za razgovor „oči u oči“, odnosno uživo, takođe vas tera da testirate ali i izražavate svoje osećaje. Dok god gledate na vezu na daljinu kao na nešto privremeno i veselite se budućnosti i vi i partner bićete zadovoljni.

Poklonite deo sebe- Dragoj osobi koja je trenutno na drugom mestu poklonite nešto lično, svoju jaknu ili sliku iz djetinjstva. Ovo će pružiti utehu u hladnim danima i veselje koje donosi taj predmet zbog kojeg se svaku put prisetite te posebne osobe.

Posećujte se često- Pokušajte naći vremena da se viđate i posećujete što je češće moguće, koliko vam to budžet dozvoljava. Ključ uspeha je u tome da postavite neka „pravila“ o učestalosti posećivanja i komunikacije i držite ih se. Konstanta pomaže vezi na daljinu da preživi.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments