Foto: Hararu Japan

Studija urađena u Italiji, u kojoj je ljuta papričica često na jelovniku, uporedila je rizik od smrti kod 23.000 ljudi.

U studiji je jedan deo ispitanika jeo čili, a drugi ne. Njihovo zdravstveno stanje praćeno je osam godina i na temelju dobijenih podataka, zaključeno je da je rizik od prevremene smrti bio za 40 posto niži kod onih koji su jeli čili najmanje četiri puta nedeljno, za razliku od onih koji nisu.

Pasta Arabijata koja se sprema sa ljutom papričicom; foto: Tesco Real Food

“Zanimljivo je da je rizik od prevremene smrti bio snižen kod osoba koje su jele čili, bez obzira na vrstu ishrane koju su konzumirale”, kaže autorka studije Marija Laura Bonaćio, sa Mediteranskog instituta za neurologiju za CNN. “Drugim rečima, i osoba koja se hrani mediteranskom ishranom i ona koja jede manje zdravo imate će koristi od čili papričica.”

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments