Foto: The Bump

Internet istraživanje, koje je s kolegama sprovela dr Diša Sasan sa Univerziteta Monaš u Australiji, obuhvatilo je 197 Australijki koje su odgovorile na pitanje jesu li nakon trudnoće osećale fantomske bebine udarce. 

To oseća čak 40 posto žena, a iskustvo je u proseku trajalo 6,8 godina nakon porođaja. Kod jedne žene fantomski udarci trajali su čak 28 godina.

Foto: Healthline

Skoro 20 posto žena koje su rekle da su ih osećale kažu da se osećaj javlja svakodnevno, a 40 posto njih oseća ih više od jednom nedeljno.

Većina žena opisuje to kao pozitivnu emociju, zbog koje osećaju nostalgiju. Ali, među ženama koje su doživele pobačaj ili rodile mrtvo dete, češća je uznemirenost.

Naučnicima nije poznato zašto se javljaju fantomski fetalni udarci. Moguće je da se sve svodi na to kako naš mozak doživljava naše telo, kaže dr Filip Korlet iz medicinske škole na Jejlu. Mozak nakon trudnoće, zbog promena u telu, još neko vreme može da ima utisak da trudnoća još traje, pa se može očekivati da se jave ti fantomski fetalni udarci.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments