Foto: Swiss Life

Pamela Drakerman, američko-francuska spisateljica i novinarka, otkrila je kako Francuzi odgajaju decu. 

Spisateljica je primetila da bebe u Francuskoj spavaju celu noć, dok se u Americi novorođenčad često bude, pa se zapitala zašto se to događa, piše HuffPost.

“Dajte svojoj bebi mogućnost da se umiri, ne reagujte automatski, čak ni na početku”, piše u njenoj knjizi i dodaje da se i odrasli bude tokom noći, ali se ne sećaju toga kasnije. “Neki francuski roditelji čekaju pet minuta, dok neki čekaju više ili manje. Neće pustiti dete da plače. Ako dete plače nakon nekoliko minuta znači da nešto treba”, kaže dalje.

Druga stvar je hrana- ako dete odbije hranu, roditelji bi trebalo da pričekaju nekoliko dana, a zatim opet ponude istu hranu. Francuzi predlažu da se deci pokaže povrće i da se s njima razgovara o ukusima hrane. “U Francuskoj ne postoji ‘dečja hrana”, piše Drakerman.

Mali Francuzi moraju da koristite “četiri čarobne reči”- molim, hvala, dobar dan i doviđenja. Jedna od vrlina koju deca moraju da nauče je i strpljenje i to se uči od malih nogu. Dete se uči da ne prekida roditelje dok nešto rade i roditelji ne prekidaju dete dok uživa u nečemu.

“Ako vam je dete jedini cilj u životu, to nije dobro za dete”, piše Drakerman. Mnoge kulture stavljaju dete u središte porodice u Francuskoj to nije tako.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments