Život i stilReceptManastirski recept za posni namaz: Pun proteina bez dodatih masnoća, idealan za...

Manastirski recept za posni namaz: Pun proteina bez dodatih masnoća, idealan za zdravu dijetu

spot_img
spot_img

Brz, jednostavan i bogat hranljivim sastojcima, ovaj kremasti namaz bez ulja, sa tahinijem i semenkama, idealan je za dane posta na vodi – pravo malo čudo iz duhovne svakodnevice.

U tišini manastirskih kuhinja, gde se svaka namirnica koristi sa zahvalnošću, često nastaju najjednostavnija, a najblagotvornija jela – ona koja hrane i telo i dušu. Upravo takav je i ovaj skromni, ali izuzetno hranljiv namaz od leblebija, sa dodatkom semenki bundeve i suncokreta.

Brz za pripremu, gotov za svega desetak minuta, ovaj posni recept bez ulja savršeno odgovara pravilima posta na vodi.

Sastojci:

  • 200 g kuvane leblebije (ili iz konzerve od 400 g, dobro isprane)
  • 2 kašike oljuštenih semenki bundeve
  • 2 kašike oljuštenih semenki suncokreta
  • 1–2 kašike tahinija (po ukusu i gustini)
  • 1 čen belog luka (opciono, za jači ukus)
  • sok od 1/2 limuna
  • so po ukusu
  • prstohvat mlevenog kima, kurkume ili dimljene paprike (po želji)
  • hladna voda – po potrebi, za razblaživanje

Ovaj zdrav i posni namaz idealan je za doručak, večeru ili kao proteinski dodatak uz posni ručak

Priprema:

Semenke bundeve i suncokreta možete kratko potopiti u toplu vodu (10 minuta), kako bi bile mekše i lakše svarljive – ili ih ostavite sirove, radi očuvanja hranljivih vrednosti.

U blender ili secko stavite leblebiju, dodajte semenke, tahini, limunov sok, beli luk i so. Sipajte malo hladne vode (oko 2–3 kašike), pa blendajte dok ne dobijete kremastu masu. Po potrebi dodajte još vode, kašiku po kašiku, da biste postigli željenu gustinu.

Začinite po ukusu. Ako želite izraženiji ukus, dodajte malo kurkume ili kima, a ako volite dimljeni ukus, stavite malo dimljene paprike.

Savet: Ovaj zdrav i posni namaz idealan je za doručak, večeru ili kao proteinski dodatak uz posni ručak. Poslužite ga uz integralni hleb, projice bez ulja, posni kreker ili sveže povrće.

lepaisrecna.mondo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije

Podelite članak:

Pretplata na obaveštenja

Još ovakvih vesti
slični sadržaji

BRZA POSNA TORTA SA JAGODAMA Nema paljenja rerne, može i dete da je napravi

Savršena za sve svečane prilike. Potrebno je: Za koru: 300 g...

Osvežava kao limunada, budi kao espreso: Kafe tonik je novi letnji hit, idealan za one kojima ne prija mleko

Kada probate ovu aromatičnu i gaziranu alternativu shvatićete zašto...

NJOKE IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Sočne i slasne, ovaj recept treba da zapišete

Slasno jelo raspametiće i one izbirljive. Potrebno je: 1 l...

ČOKO KOCKE SA VIŠNJAMA Tope se u ustima, a prave se brzo i lako

Kremaste i slatke, prste da poližete. Potrebno je: 300 g...