Manja Gvozdenović, dizajnerka odeće iz Beograda, pravo je osveženje u moru istih odevnih kombinacija. Svojim talentom uspeva svaku vašu emociju da prenese na nešto što ćete čuvati do kraja svog života. Ja sam se i sama uverila u to.

“Svoje prve korake u preduzetništvu, napravila sam pre tačno dve godine. Sećam se, malo pre Nove godine, došla sam na ideju da svoje crteže pretvorim u nešto opipljivije od papira na kom sam radila, nešto prepoznatljivo. Bez ikakvog plana, i velikih para, ali sa mnogo ljubavi i volje, uspela sam da napravim svoja prva četiri duksa i priča kreće istog trena. Danas, iz ove perspektive, nikome ne bih preporučila da tako krenu u posao. Smatram da je bolje dobro razraditi plan i ciljeve, posebno jer je toliko dostupnih sadržaja o tome na internetu. Ja sam izgleda imala sreće da i bez toga, čak isto veče prodam sva četiri duksa, i dobijem porudžbine za novih 10. Vetar u leđa u pravom trenutku”, počinje Manja o svojim preduzetničkim koracima.

https://www.instagram.com/p/B3G4pl5I7JH/

“Po struci sam dizajnerka odeće, i dok mi je dete odrastalo, razmišljala sam kako ponovo da iskoristim svoje znanje i sve bojice, koje već godinama stoje u fioci. Peglala sam i puštala motivacione videe, uspavljivala dete i sa strane čitala o tome kako svako od nas mora i može za sebe da izdvoji makar pola sata u toku dana, za nešto što ga istinski ispunjava i motiviše. Jedno jutro sam zarezala sve bojice, sredila radni sto i sela da radim. Prvo sam nacrtale svoje kume, zauvek moje inspiracije u svemu, a nakon toga su se ređali i ostali omiljeni ljudi, poznati i manje poznati. Tih prvih 30 minuta, danas je prešlo u svakodnevnih 10-12h rada. Moje početke zapazila je jedna divna Ivana, modna blogerka koju sam ja već uveliko pratila. Njeni lajkovi, na moje slike dukseva i crteža, meni su bukvalno dali krila. Tada dolazi do moje prve saradnje sa nekim i moja priča kreće da se širi.”

Manji mnogo pomaže internet, jer tamo pronalazi svoje ideje i inspiracije, a bez Instagrama ne bi mogla da zamisli svoj dan.

“Inspiracija su mi divne žene koje srećem na Instagramu. One me svojom emocijom na slici, bojama, osmehom, odevnom kombinacijom ili nekim čarobnim interijerom, inspirišu da ih nacrtam i ovekovečim trenutak i na taj način. Inspiracija mi je i moj sin, čija me ljubav i zagrljaj guraju napred,da budem što bolja za sebe, pa tako i za njega. Inspiracija su mi i sve moje klijentkinje i klijenti, koji me često podsete da treba da budem organizovanija, pa tako sada, inspirisana njima, imam tri rokovnika i milion papirića i podsetnika, kako bi svi dobili svoje porudžbine na vreme. Umetnik stvarno u svemu vidi
nadahnuće”, dodaje Manja.

Ona je sama svoja šefica u Manja Design-u, ali to ne znači da joj je uvek lako- često spava 3 do 4 sata dnevno.

“Prednosti što sam sama svoja  šefica su da ne moraš dete da budiš u 6h da ide u vrtć, jer juriš na posao. Što možes najglasnije da pustiš Državni posao i umireš od smeha, iako za to vreme vrlo ozbiljno i predano radiš. Što radiš u toplini svog doma, u svom ušuškanom kutku uz toplu kaficu iz milion i jedne predivne šolje. Nije loše ni što možeš da radiš sa sve maskom za hidrataciju na licu. Prednosti su što si za sve dobro zaslužna sama, ali isto tako i za ono manje dobro…snosiš odgovornost samo ti. Ja se kao majka, trudim da sve svoje obaveze završim do povratka sina iz vrtića, kako bih posle mogla sa njim da provedem kvalitetno vreme. Zato i ustajem jako rano, odnosno spavam samo po 3,4h. Iskreno, možda je samo to mana toga što sam sama sebi šefica. Ja stvarno umem sebe i da nagradim za postignuto, ali i da se dobro zamislim kad nešto ne uradim dobro. Sve je stvar organizacije.”

Ono što je Manja primetila da klijenti prvo zapaze na njenim radovima, i to joj i napišu, je da se u njenim radovima oseti emocija i predanost sa kojom radi svoj posao.

“Za mene je to jedini ključ uspeha. Ništa na silu, nikakva kupovina pratilaca, bombardovanje postovima… Samo ljubav koja vam zrači sa ekrana dok gledate moje crteže.”

Sledeći put kada budete u nedoumici šta pokloniti važnim osobama u životu, setite se Manje.

Autor: Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments