Manjak sna utiče na hormone, pa češće posežemo za nezdravim namirnicama

       
Foto: The Doctor Weighs In

U studiji urađenoj na Stenfordu i objavljenoj u časopisu American Journal of Lifestyle Medicine, otkriveno je da kvalitetna ishrana redukuje negativne posledice koje manjak sna na organizam, ali i da manjak sna utiče na to da jedemo nezdravo.

U studiji je učestvovalo 245 lekara, koji su za ovu priliku bili ispitanici, jer su zbog dežurstava često hronično neispavani, a neretko im nisu dostupni ni zdravi obroci.

Oni su ispunjavali ankete o svojim navikama spavanja i načinu ishrane, a rezultati su pokazali da poboljšanje kvaliteta ishrane lekara na poslu utiče na njihovu bolju radnu sposobnost, a to je na kraju dobro za pacijente.

Nutricionistkinja Marjam Hamidi i sama je za potrebe studije ostala budna od osam ujutro do pet ujutru sledećeg dana. Tokom tog vremena, uočila je nešto neobično u vezi sa hranom.

“Počela sam da žudim za čipsom, što mi se nije dogodilo od studentskih dana. Pojela sam jednu kesicu i popila dijetalnu Kolu, potom sam pojela drugu i treću. Nikada u životu nisam pojela tri kesice čipsa odjednom, ali i nikada dosad nisam bila ovako neispavana”, kaže za portal Medical Express dr Hamidi.

Razlozi su fiziološki. Šećer iz nezdravih namirnica naglo podiže energiju, istovremeno narušava sposobnost odlučivanja i snagu volje. Promene uzrokovane manjkom sna utiču i na hormone koji regulišu apetit i dovode do želje za namirnicama s visokim udelom šećera, soli i zasićenih masti.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: