Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novosađanka Marta Dragaš se poslednje tri godine bavi dečijom ilustracijom, a na Instagramu je prepoznaju pod imenom MartaCreativeDesign. Vremenom hobi pretvara u posao, iako je violinistkinja u Operi Srpskog narodnog pozorišta

Uspeva da uživa i u hobiju koji joj je još od detnjstva velika strast, a upravo najveću inspiraciju pronalazi provodeći vreme sa decom.

Marta Dragaš je violinistkinja u Operi SNP-a, ali i dečija ilustratorka; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Kada sam dobila svoju decu i svakodnevno bila u kontaktu sa dečijom ilustracijom, pesmicama koje smo čitali, odlučila sam i ja da se bavim time. Crtanje je nešto što volim od detinjstva, pa sam odlučila da se tome više posvetim. Zatim počinje istraživanje na internetu- o dečijoj ilustaciji, akvarelu, svemu što je u vezi s tim, i onda sam počela to da uvodim u svoj svakodnevni život- rekla je Marta za naš portal, navodeći kako veoma užiuva u tome.

Posmatranjem dece svaki dan, šta im je interesantno, šta rade, Marta pretvara u ilustarciju. Jedan od primera ilustacije, koja je nastala ovog leta je perid kada je njena ćerka naučila da pliva. Foto: Privatna arhiva/ Instagram

Ističe da su teme koje ilustruje razne- u letnjem periodu su morske teme, okean, a u praznično vreme tu su ukrasi, pokloni i nezaobilazni Deda Mraz. Dodaje da se bavi i digitalnom ilustracijom.

-Moje ilustracije se koriste uglavnom za dečije knjige. Do sada sam ilustrovala nekoliko. Trenutno sam na procesu izdrade udžbenika za muzičku školu, pripremni razred, gde sam crtala sve ilustacije. Pored ilustacija za kjnige tu je i crtanje unikatnih stikera – istakla je sagovornica.

Za akvarel Marta kaže da joj je najveća ljubav, najviše uživa u mešanju boja, takvom načinu crtanja; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na samom početku opisa toka procesa crtanja jedne ilustracije Marta govori da rad sa ilustracijama i akvarel bojama zahteva mnogo vežbe, rada kao i svakodnevnog učenja.

-Kod akvarela potrebno je da se unapred osmisli paleta boja, kako će boje da se mešaju. Meni je to omiljeni deo, uvek može da se eksperimentiše. Na samom početku crtanja ilustacije od skice, pa do kraja, mora da bude osmišljen svaki korak, jer kod akvarela posle nema ispravke, ne može da se koriguje, da se briše- naglašava Marta.

Skica za akvarelne ilustracije, kod njih su dosta jednostavne, ne treba da bude komplikovana, a sva čar je upravo u bojenju i kobinaciji boja. Za digitalni proces kaže da je skica je najbitinija, jer što je skica savršenija i sa više detalja, ilustracija izgleda bolje na kraju.

-Nakon skiciranja, sledi bojenje akvarelom, zatim sušenje boja i na kraju dodavanje detalja sa rapidografom ili raznim markerima. Kada završim ilustaciju na papiru onda skeniram ili fotografišem u visokoj rezoluciji, to sve prebacujem u fotošop i sređujem sve što nije moglo precizno da se sredi – opisala je proces.

Marta navodi da je za izradu jedne ilustracije potrebno od tri do četiri sata, od skice do krajnjeg proizvoda. Dok za digitalnu ilustraciju kao što su za ilustrovane knjige, na kojoj ima mnogo detalja, za celokupnu ilustraciju potrebno je preko četiri sata; foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Kada je u pitanju izrada stikera, Marta ističe da može ponuditi izradu celog procesa, od skiciranja pa do sve same izrade, pripreme za štampu, sečenja u odgovarajući oblik.

-Pored profesionalnog bavljenja violinom, cilj mi je da mi ilustrovanje postane drugi posao- kaže violinistkinja i umetnica.

Zorica Topić

 

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milica
12/09/2021 21:30

Bravo Marta, svaka čast!!!

Stan
12/09/2021 22:04

Bravo Martas!