Masaža za ljubimce

       

Masirajući svog ljubimca, poboljšaćete i svoje zdravlje.

Dok se vaš ljubimac rastapa od ugođaja i ako ima problema sa zglobovima i bolne mišiće, poboljšava zdravstveno stanje, i vi se opuštate, a krvni pritisak postaje niži. Masirajući svog psa Bashira, 11-godišnjeg australijskog ovčara koji nakon povrede pati od artritisa, a koji kao terapijski pas posećuje pacijente u bolnici, Liz Palika (autorka više od 80 knjiga o kućnim ljubimcima) je ustanovila temeljne korake uspešne masaže:

Pomozite ljubimcu da se opusti – masažu počnite laganim pokretima, a tek kad se ljubimac opusti, pritisak pojačajte. Ako ga neki deo tela boli, lagano masirajte šire područje oko njega. Ako primetite ikakav znak nelagodnosti, odmah prestanite. Cilj je podstići cirkulaciju i opustiti mišiće.

Počnite polako – laganim, sporim pokretima. Manje pse i mačke možete pozvati u krilo, a veće pse masirajte sedeći na podu. Nakon što se ljubimac opusti, koncentrišite se na jedno mesto i masirajte nešto čvršćim kružnim pokretima. Mačke i manje pse masirajte skupljenim kažiprstom i srednjim prstom, sasvim laganim pritiskom.

Neka masaža bude kratka – u početku mačkama je dovoljno 2 minute masaže; većini se pasa u 4 minute može izmasirati pola tela. Kad se ljubimci naviknu na masažu, ona može potrajati i duže.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments