Foto: Happy Mag

Prvi Međunarodni dan žena obeležen je 8. marta 1911. godine, kada se proslavljalo i borilo za socijalna, ekonomska i politička prava i dostignuća među ženama. Ovaj dan zaista učinite svojim i uradite ono što možete kako biste napravili pozitivnu razliku za žene.

8. mart
Foto: NašeMesto

“Evo jakih žena: Neka ih upoznamo. Neka budemo kao one. Neka ih odgajamo”

Ljubičasta boja priznata je internacionalno za simbol žene, označava pravdu, ali i dostojanstvo. Istorijski, zelena, ljubičasta i bela boja uzete su za simbol jednakosti žena. Zelena boja je uzeta za simbol nade, a bela čistoću. Međutim, bela boja više ne predstavlja čistoću, zbog svog kontroverznog koncepta.

Klara Cetkin, nemačka levičarska političarka i borkinja za ženska prava, organizovala je prvu proslavu Međunarodnog dana žena 1911. godine.

“Shvatamo važnost našeg glasa kada ga utišamo”, Malala Jusufzai

8. mart
Foto: DW

Kroz decenije, proslavljanje 8. marta se menjalo. Žene su se izborile za pravo glasa (žene u bivšoj Jugoslaviji dobijaju pravo glasa 1945. godine, pre Belgijanki, Kineskinja, Portugalki, Grkinja, Švajcarskinja), osnivaju svoje klubove, partije, školuju na fakultetima…

Ali, činjenica je da su žene i dalje manje plaćenje od muškaraca za iste pozicije na kojima se nalaze, nisu prisutne u dovoljnom broju u politici, a nasilje nad ženama je proteklih godina eksaliralo. Samo u Srbiji je tokom 2019. godine stradalo je u porodičnom nasilju čak 28 žena.

Međunarodni dan žena treba da govori o jedinstvu, slavlju, razmišljanju i akciji, od globalnog do lokalnog nivoa. Žene danas mogu da budu astronautkinje, premijerke, predsednice, imaju pravo izbora, mogu da budu majke i rade, ne moraju da budu majke…

“Žena je poput vrećice čaja: Ne možete da kažete koliko je jaka dok je ne spustite u vrelu vodu”, Ana Elenor Ruzvelt

8. mart
Foto: Parade

Tradicija je muškaraca u nekim zemljama, uključujući i našu, da se ženama poklanjaju cveće i mali pokloni. Razni brendovi, kompanije, utrkuju se ko će više i bolje da ispromoviše ovaj dan. Tako Međunarodni dan žena rizikuje da izgubi ono što je prvobitno bio- borba žena za drugačije sutra.

Sa ili bez malih poklona i cveća, pokazujte poštovanje i naklonost bitnim ženama u vašem životu, okruženju, svaki dan, ne samo na 8. mart, jer žene, kako je rekao Mao Cedung “drže pola neba”.

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments