Foto: Connect Hearing

Izraz lica je jedan ili više pokreta ili položaja lica mišića ispod kože lica. Ovi pokreti posmatraču prenose emocionalno stanje pojedinca i predstavljaju neverbalnu komunikaciju. Poslednjih meseci smo u vremenu kada je maska za lice obavezna u skoro svim zatvorenim mestima, Vog je odlučio da napiše kako prepoznati emocije ispod pokrivenog lica i kako da se lakše razumemo.

U ovim situacijama ton glasa postaje važniji, kao i govor tela. Takođe, na oči još uvek možemo da računamo. Oči nam se stisnu kad smo srećni, zasuze kad smo tužni, kolutamo očima i sužavamo ih da pokažemo prezir prema nekome. Sužavamo ih i kako bismo pokazali sumnju i širimo kako bismo pokazali zabrinutost.

Razgovor s nekim sada zahteva našu punu pažnju. Gledajući osobu dok razgovara olakšava je njeno razumevanje, a pruža i dodatne vizualne pokazatelje o tome kako se oseća, kako sedi ili stoji.

Foto: Language Connect

Ako pojedinac sedi prekrštenih ruku ili nogu, to može pružiti otpor otvaranju prema onome što se govori. Ako osoba preterano koristi ruke tokom razgovora, možda oseća teskobu.

Stvari dodatno komplikuje činjenica da više ljudi danas komunicira digitalno, jer i dalje rade od kuće, što može biti prepreka istinskom razumevanju čak i kad maske nisu u upotrebi.

Gestovi se moraju izvoditi na izraženiji način, jer se ne možemo uvek osloniti na kontakt očima s kašnjenjem u videopozivima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments