Foto: Privatna arhiva

Ime porcelan potiče još od Marka Pola (13. vek), a koristio ga je kako bi opisao posuđe koje je video u Kini. Od porcelana se izrađuje posuđe, razni ukrasni predmeti, ali jedna naša sugrađanka se dosetila i počela da, jedina u Novom Sadu, izrađuje nakit od porcelana pod nazivom Minima.

Biljana Lorbek, diplomirana psihološkinja, glinom se bavi još od detinjstva. U studentskim danima ozbiljnije se bavila keramikom na četvoromesečnom kursu koji je pohađala u Beogradu.

Biljana Lorbek, jedina Novosađanka koja pravi nakit od porcelana.

“To je bio presudan trenutak, tada sam otkrila da je to moja strast i nešto što zaista volim. U Novom Sadu sam kod Ane Popov, naše čuvene keramičarke, nastavila kurs, a kasnije nastavila i na druženja pod njenim mentorstvom, na kojima su se okupljali ljudi koji vole keramiku. Prelomila sam 2017. godine, kada sam odlučila da se bavim keramikom i da stvorim nešto svoje, da imam svoju glinu, boje i najvažnije peć. Odlučila sam se da pravim nakit od porcelana, to mi se dopalo i mogla sam to da radim od kuće”, priča Biljana za naš portal.

Minima nakit; foto: Privatna arhiva

Keramika je ekskluzivna jer, osim složenog procesa, za nju je potrebna i peć koja nije jeftina. Nju nemaju svi, a postoje i vlasnici koji vrše uslužno pečenje. Biljana je kod kuće napravila prostor za rad, kupila peć i time se obavezala da će to ozbiljno raditi.

Noćni bazar joj je bi0 potvrda da se njen nakit dopada i drugima.

Minima nakit; foto: Privatna arhiva

“Ono što je zanimljivo u toj priči sa porcelanom i keramikom je što možete da eksperimentišete, nalazite nove forme i ukrštate boje, teksture, šare i kroz ceo proces se usavršavate”.

Biljana je u celu priču ušla preduzetnički- od smišljanja imena, izrade nakita, preko pakovanja, pa sad njena mala umetnička dela možete naći u Unikatnom kutku i Werkštat concept store-u.

Osim prstenja, po kojima je najprepoznatljivija, Biljana izrađuje i minđuše i ogrlice.

Minima porcelanske minđuše; foto: Privatna arhiva

“Minima je nešto ženstveno, minimalističko, jednostavno kao i porcelan, svedeno i elegantno. Sada to možda više i nije toliko minimalističko, jer su forme drugačice i življe su boje, ali je prvobitni naziv prepoznat, pa je ostao”.

“Ceo proces izrade nakita je složen i dugotrajan. Prvo ide modelovanje, kada se pravi nakit. Nakon toga ide prvo pečenje, koje se naziva biskvitno pečenje i peče se na 900 stepeni. Tada iz nakita ispari sva voda koja se u njemu nalazila. Zatim dolazi glazura, odnosno sjaj, koja se nanosi četkicom i tada je u obliku praha. Tek nakon drugog, takozvanog glazurnog pečenja, koje je na 1250 stepeni, on se pretvara u staklasti sjaj. Oba pečenja traju između pet i osam sati. I još toliko je potrebno da se peć ohladi. Ako se stavlja zlato ili platina, onda se peče još jednom. To je specijalno zlato i platina za keramiku. Nanose se četkicom i nakon trećeg pečenja na 800 stepeni, ona se pretvara u zlatni sjaj”, objašnjava Biljana proces pravljenja svog nakita.

Minima prstenje; foto: Privatna arhiva

“Ja bih volela da se sruši mit o porcelanu kao nečemu toliko ekskluzivnom i da je zbog toga toliko skup da nije za svakodnevnu upotrebu. Po ceni je moj nakit dostupan i znam da se moji modeli mogu nositi svakog dana. Naravno, postoje modeli prstenja koji su više za specijalne prilike. Svim ženama koje nose moj nakit je zajedničko oduševljenje za proces rada, jednostavnost, elegancija.”

Ne nose samo žene porcelansko prstenje. Među kupcima Biljaninog nakita bilo je i muškaraca koji su bili oduševljeni crnim mat prstenjem, koje je poput burme.

Foto: Privatna arhiva

U prepoznatljivosti brenda Minima pomažu i društvene mreže, a najviše Instagram. Preko njega, pratioci mogu da vide i sam proces nastajanja nakita, što im je, kako kaže Biljana, veoma zanimljivo.

“Nemerljiva je radost svaki put kada otvorim peć, jer nemam pojma kakav će finalni ishod biti jer se on dešava u njoj. Svet keramike je pun iznenađenja.”

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments