Mocartove kompozicije ublažavaju epileptične napade

       
Foto: Deutsche Grammophon

Slušanje Mozartovih kompozicija može da utiče na poboljšanje zdravstvenog stanja, dokazali su kanadski naučnici koji tvrde da su njegove kompozicije smanjile broj napada kod pacijenata koji boluju od epilepsije.

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije epilepsija, najčešći neurološki poremećaj, pogađa otprilike 50 miliona ljudi u svetu.

Naučnici su u istraživanju koristili Mocartovu “Sonatu za dva klavira u D duru, K 448” i prerađenu, živahniju verziju iste kompozicije da bi ispitali hoće li ona pozitivno delovati na epileptično stanje pacijenata.

U višemesečnoj studiji učestvovalo je 13 pacijenata podeljenih u dve grupe.

Jedna grupa je tokom tri meseca svaki dan slušala spomenutu Mocartovu sonatu, a zatim još tri meseca živahniju, izmenjenu verziju iste kompazicije, piše časopis Neuroscience. Kod druge grupe poredak slušanja bio je obrnut.

Količina propisanih lekova za to vreme pacijentima nije menjana, a o učestalosti epileptičnih napada su morali da vode evidenciju.

“Rezultati studije pokazali su da je svakodnevno slušanje sonate bilo povezano sa smanjenom učestalošću napada”, zaključio je dr Marjan Rafi, s Instituta za mozak iz Toronta, dodajući da rezultat ukazuje na to da se “Mocartova muzika može razmatrati i kao dodatna terapeutska opcija za osobe koje boluju od epilepsije”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments