Foto: Aja Koska

Pre nego što su Arapi izmislili etanol u 9. veku, parfemi su se pravili isključivo od sirćeta. Destilacija je u 11. veku omogućila kreacije eteričnih ulja, a prve dezodoranse je napravio sredinom dvadesetih godina prošlog veka norveški hemijski inženjer Erik Rotheim. Naša sugrađanka, magistra farmacije Tanja Simović, svojim idejama i izradama pravi prirodnu kozmetiku namenjenu svima, pod nazivom Mon Cacao.

Tanja Simović, vlasnica brenda Mon Cacao; foto: Aja Koska

Tanja se ovom umetnošću nege i brige o koži prirodnim sirovinama bavi već 12 godina.

“Posao u farmaceutskoj kući me nije više ispunjavao, sve se svelo na komercijalu. U to vreme koristila sam set od prirodne kozmetike i tragajući za tim šta bih mogla da radim, došla na ideju da počnem da se bavim nečim što ima veze sa mojim obrazovanjem, a opet pruža kreativnost i slobodu koja mi je bila neophodna. To je bila prirodna kozmetika. Prve proizvode sam ponudila bliskim ženama da probaju, dosta njih nije bilo upoznato sa tim. Takođe, pohađala sam i neke radionice, išla kod aroma terapeuta”, govori Tanja o svojim počecima.

Kroz godine, uz mnogo truda, čitanja, usavršavanja francuskog jezika, kako bi mogla da sarađuje sa kraljevima kozmetike, Tanja je putovala od Indokine, do Meksika i Karipskih ostrva, a sa svakog putovanja donosila je nove ideje i proizvode koje koristi lokalno stanovništvo.

“U Portorožu ima kafić Kakao, koji mi se odmah dopao, njegovo ime, logo, jer volim kakao, a kakao buter mi je sirovina u dosta toga. Od kakao butera sam pravila još pre 13 godina kremu za sunčanje. A onda mi je palo na pamet Mon cacao, kao Moj kakao. Imam kalavanda kremu- kakao i lavanda, a to je i ime kafića na Hvaru. Sve me asocira na nešto, sve izbija na nešto što sam ja i što volim”, govori Tanja uz osmeh o imenu svog brenda.

Foto: Aja Koska

“U Mon cacao-u se izrađuju kreme prema tipu kože, tonici, prirodni dezodoransi, buteri za telo, za sunčanje, pilinzi i maske za lice, anti aging program. Uvek savetujem ženama da imaju manje stvari i da se neguju, jer nezi kože treba kontinuitet koji joj odgovara. Kao i u modi, manje je više. Ako ne spavate to će vam se najviše odraziti na kožu. Naša koža menja svoju funkciju tokom dana i noći, a ne krema. Danju se koža brani, a noću se regeneriše. Naša koža je moćna, a krema nam samo pruža potporu”.

Mon cacao kozmetika je isključivo biljnog porekla. Tanja sama radi planiranje, izradu svih proizvoda i dalje pakovanje i uručivanje. Kaže, ona je “one man show”.

Vitaminska krema koju Novosađanke obožavaju; foto: Aja Koska

“Sve u mojoj kozmetici je biljnog porekla. To su biljna ulja, koja nose naziv bazna ulja. Ona su nerafinisana, eterična ulja. Tu su i hidrolati, koji su produkti koji nastaju prilikom proizvodnje eteričnih ulja, a dobijaju se destilacijom. Koristim i aloe veru i pantenol. Mirise ne stavljam. Svi mirisi u Mon cacao kozmetici su isključivo od sirovina- kakao butera, ši butera, eteričnih ulja…”

Foto: Aja Koska

Tanja je završila farmaciju na Medicinskom fakultetu i to je jedna od prednosti, jer su joj obrazovanje i usavršavanje doneli znanje potrebno za izradu kozmetike.

“Sirovine, sa kojima radim, nabavljam iz Srbije i Francuske. Razumem recepture na francuskom, pa tu opet mogu da budem drugačija na tržištu sa svojim proizvodima. Maske za kožu su od žute, ljubičaste, marokanske gline, koja se koristi za masniju kožu. Sada pravim šampon za suvo pranje kose, u koji dodajem koru oraha u prahu, da ženama ne ostaje belo u kosi. Pravim i čvrste šampone. Radim i sa mača (matcha) prahom, od kojeg pravim maske za lice i 100% buter sa usitnjenim listom zelenog čaja, koji dolazi iz Japana. Oni ga mnogo koriste u ishrani, ali i u kozmetici. On je 138 puta jači antioksidant od samog zelenog čaja. Pre tri godine sam prva krenula time da se bavim.”

Na tržištu se izdvaja i ambalažom koju koristi, a koja takođe dolazi iz Francuske.

Foto: Aja Koska

“Novosađanke najviše koriste dnevne kreme, vitaminsku kremu obožavaju i antirid sa smiljem. Smilje utiče lepo na smanjenje bora. Pravim ga u nerafinisanom ši buteru, jer ovde nema alergija jer nema ni konzervansa. Smilje je iz Hercegovine, sa plantaže. A kažu da je na Balkanu najbolje smilje. Jako je bitno na kakvom podneblju raste biljka. Ako su sa različitih podneblja mogu imati skroz kontra svojstva”, govori Tanja.

Naši sugrađani prepoznaju Mon cacao po proizvodu- Baby doll.

“Jako im se dopada, jer je tekstura puderasta, a ambalaža odgovara opisu butera, pa tako dolazi u raznim bojama. Naziv je nastao zato što je nežan buter, da bi žene bile kao lutke. Takođe, Baby doll mogu da koriste i deca i muškarci”.

Proizvodi Mon cacao su pogodni za vegeterijance i vegane, ali i za trudnice, kod kojih se izbegava stavljanje eteričnih ulja.

Foto: Aja Koska

“Za antirid kolekciju sama smišljam recepture, to je nešto što se najbolje pokazalo kod žena koje mi ukazuju poverenje. Jer nije poenta da se kopiramo, već je poenta svakog handmade proizvođača da prikaže sebe. To sam ja, sa svim svojim iskustvom, godinama obrazovanja, putovanja.”

Tanju i njenim proizvodima se možete upoznati na novosadskim noćnim bazarima ili marketima, ali i na Instagram i Fejsbuk profilu.

Autor: Ivona Karan

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments