Foto: Time Magazine/ Getty Images/ iStockphoto

Ako vaše dete ne želi da sakuplja igračke ili knjige nakon završene igre i čitanja, postoje načini da ih naučite bez muke.

JEDNO MESTO ZA IGRAČKE

Mala deca imaju osećaj reda i vole da stvari budu uredne. Zato, mnoga deca imaju zadovoljstvo kada nešto vraćaju tačno tamo gde su naučila gde stoji, pa je verovatnije da će pokupiti igračke ako svaka ima određeno mesto na kojem stoji.

UZOR OD RANOG UZRASTA

Malu decu je najbolje da podstaknete da pospreme svoje igračke da im budete uzor. Ne rasklanjajte igračke kada deca odu na spavanje, već to koristite kao proces koji zajedno završavate. Oni će te primetiti, a starije dete će se pridružiti. Verovatnije je da će pomoći ako to izgleda kao ‘prirodni’ zadatak koji će ispuniti.

Foto: Univers Zero

POSTAVITE OČEKIVANJA

Odlučite šta očekujete od svog deteta u vezi sa pospremanjem. Odaberite nekoliko pravila koja su važna, podelite ih sa njima i često ih podsećajte dok ih ne usvoje.

POTRUDITE SE DA BUDE ZABAVNO

“Hajde da vidimo ko će pre da sakupi igračke” ili “Da li će sve stati u kutiju?” je jedan od načina da podstaknete dete. Što zabavnije- to bolje.

PRVO IH PUSTITE DA ZAVRŠE ONO ŠTO SU ZAPOČELI

Niko ne voli da bude prekinut kada nešto radi. Neka dete završi započeti crtež, neka stavi poslednjih nekoliko kockica na kulu ili neka smesti igračku na spavanje. Poenta je u tome da je jednostavnije i učinkovitije pustiti ih da završe ono što rade, nego ih prekinuti i tražiti da spreme.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments